Vesti Online

Ovo je najtraženiji Rus u Americi

Američki Federalni istražni biro (FBI) ima saznanja da postoji 60 različitih grupa koje vrše napade na Internetu, a povezane su sa vlastima nekih država, izjavio je danas šef odeljenja FBI za Internet kriminal Džozef Demerist.

Jevgenij Bogačev

Kada je kompanija „Soni pikčers“ prijavila napad velikih razmera koji je izvršen na njenom sajtu, FBI je u roku od mesec dana saznao da iza njega stoji Severna Koreja, kazao je Demerist.

 

FBI i Stejt department su danas, takođe, objavili da nude nagradu od tri miliona dolara za informaciju koja bi dovela do hapšenja ili osuđivanja Rusa Jevgenija Bogačeva koji je u SAD optužen da je rukovodio mrežom za Internet napade „GejmOver Zijus“ koja je, navodno, ukrala više od 100 miliona dolara sa onlajn bankovnih računa.

 

Poznat još i pod pseudonimom „lucky12345“ i „slavik“ Bogačev se
optužuje da je bio administrator mreže koja je ugradila piratski program u više od milion računara bez odobrenja, saopštio je Stejt dipartment.

 

Korisnici programa „Zeus“ i GameOver Zeus“ u najusaveršenijoj verziji mogli su da „kradu bankarske podatke i da prazne račune“ i na taj način su ukrali više od „100 miliona dolara od američkih pojedinaca i firmi“, prema navodima Stejt dipartmenta.

 

Bogačev je „možda najveći sajber kriminalac na planeti“, navodi u saopštenju za štampu Vilijam Brounfild, koordinator za međunarodna pravna pitanja u Stejt dipartmentu.

 

Prema pomoćniku direktora sajber odelenja američkog Ef-Bi-Aja, (FBI) Džozefu Demarestu, iz jedna banke na Floridi gde je računar bio inficiran virusom „GameOver Zeus“ skinuto je sedam miliona dolara 2012. godine.

 

Prema informacijama američkih pravosudnih organa, Bogačev živi u Rusiji.

 

Zvaničnici FBI su rekli da je nagrada od tri miliona za Bogačeva, koji se, kako veruju, nalazi u Rusiji, najveća nagrada koja je u SAD ikada ponuđena za zločin na Internetu, navodi Rojters. (BLIC)