Vesti Online

NEMAČKA Mašinska industrija obara rekorde

NEMAČKA

Mašinska industrija obara rekorde

Optimizam kod nemačkih proizvođača mašina raste. Proizvodnja i promet dostižu rekorde, a broj zaposlenih se povećava. Očekuje se prodor na važnim tržištima.

Symbolbild Deutschland Maschinenbau

„Nemačka mašinska industrija nije slučajno već godinama rekorder u obimu izvoza“, kaže Hanes Hese, generalni direktor Saveza nemačkih proizvođača mašina i postrojenja VDMA u razgovoru za Dojče vele. Po njemu, ključ uspeha te važne industrijske grane leži u sposobnosti integracije visokih tehnologija iz oblasti elektrotehnike, elektronike i računarstva u njihove proizvode. Na taj način nastaju mašine i postrojenja koja su veoma tražena u svetu i koja kupcima omogućuju da i oni sami budu izuzetno konkurentni. „I to je zapravo čitava priča“, kaže Hese.

Savez je ove nedelje objavio rekordne brojke: 2014. godine od prodaje je ostvareno 212 milijardi evra, a vrednost proizvodnje bila je 199 milijardi evra. To je više od dosadašnjeg rekorda iz 2008. Godine kada je od prodaje zabeleženo 208 milijardi evra, dok je vrednost proizvodnje dostigla 196 milijardi evra.

Više od milion zaposlenih

U maju 2014. godine zaposlenih je ponovo bilo više od milion. Toliko mnogo ih je poslednji put bilo 1993. U oktobru je na proizvodnji mašina radilo milion i 11.000 ljudi, što je 1,7 procenata ili 16.000 ljudi više nego u istom mesecu prošle godine.

I pored rasta proizvodnje, toj industrijskoj grani neophodna je kvalifikovana radna snaga. Izazovi su ipak veliki – pre svega je reč o umrežavanju proizvoda sa internetom (industrija 4.0), odlazak u penziju sa 63 godine i demografske promene.

Za 2015. godinu, za nemačke proizvođače mašina predviđa se rast proizvodnje od dva odsto. Vrednost proizvodnje bi sa 205 milijardi evra, po prvi put mogla da pređe prag od 200 milijardi.

„Očekujemo pozitivan razvoj 2015. sa rastom proizvodnje od oko dva procenta“, kaže Hese. Pritom, VDMA računa sa stabilnim razvojem u Kini, nešto pozitivnijim razvojem situacije na Srednjem i Bliskom istoku, kao i na veoma pozitivnu klimu u SAD. Generalni direktor tamo uočava pravu reindustrijalizaciju. „Sjedinjene Države su drugo najvažnije tržište za nemačku mašinsku industriju, a Kina je najveći pojedinačni kupac.“

Nepredvidljivi rizici

Međutim, za iduću godinu i dalje postoje nepredvidljivi rizici. „Rusija je četvrto po redu tržište za nas i tamo očekujemo pad za 20 procenata“, kaže Hese. Razlog su posledice ukrajinske krize. (dw.de))