Vesti Online

Navalni sleteo u Moskvi

RAZVOJ DOGAĐAJA PRATITE NA INDEXU

VIDEO Avion s Navalnim sletio na drugi aerodrom, njegovi suradnici uhićeni

Hina, Index VijestiPrije 27 minuta 158

VIDEO Avion s Navalnim sletio na drugi aerodrom, njegovi suradnici uhićeni
Foto: Screenshot Instagram

JEDAN od najglasnijih kritičara Kremlja Aleksej Navalni u Berlinu se ukrcao u zrakoplov tvrtke Pobeda te poletio za Rusiju prvi put otkako su ga otrovali nervnim agensom novičokom. Od trovanja se liječio u Njemačkoj.

Avion je trebao sletjeti nešto prije 18 sati u zračnu luku Vnukovo, no preusmjeren je na 55 kilometara udaljeni aerodrom Šeremetjevo.

Tamo je sletio u 20:19 po lokalnom vremenu (18:19 po hrvatskom), javio je AFP.

LIVE STREAM

U Vnukovom se okupilo nekoliko stotina pristaša Alekseja Navalnog, kao i jake i brojne policijske snage, uključujući i interventnu policiju. Ondje je više suradnika Navalnog, navodno desetak. 

„Ljubov Sobol, Ruslan Šavedinov, pravnik Aleksej Molokojedov, Navalnijev pomoćnik Ilija Pahomov, voditeljica kampanje Anastasia Kadetova te Konstantin Kotov su uhićeni“, objavio je na Twitteru Ivan Ždanov, jedan od najbližih suradnika Alekseja Navalnog.

Videosnimka koju je objavio oporbeni medij MBKh Media pokazuje policiju kako privodi nekoliko osoba, a među njima je Ljubov Sobol, istaknuta čelnica ruske oporbe koja je bila privedena i prije nekoliko tjedana.https://platform.twitter.com/embed/index.html?dnt=false&embedId=twitter-widget-0&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1350823349577003010&lang=hr&origin=https%3A%2F%2Fwww.index.hr%2Fclanak.aspx%3Fid%3D2247263&theme=light&widgetsVersion=ed20a2b%3A1601588405575&width=550px

Otkako je najveći neprijatelj ruskoga predsjednika Vladimira Putina u srijedu najavio da se kani vratiti kući, ruska Savezna služba za zatvore (FSIN) upozorila ga je da će biti prisiljena privesti ga i uhititi zbog kršenja uvjetne zatvorske kazne na koju je osuđen 2014. godine.

FSIN kaže da Aleksej Navalni nije poštovao uvjetnu zatvorsku kaznu iz 2014. dok je boravio u Njemačkoj, koja ga je obvezivala da se zatvorskoj upravi redovito javlja, najmanje dvaput mjesečno.

Navalni optužnice protiv sebe smatra politički motiviranima.

Navalni i supruga objavili video iz aviona, jake policijske snage na moskovskom aerodromu

„Uhitit će me? Mene? Pa ja sam nevina osoba. U Njemačkoj mi je bilo dobro, no povratak kući uvijek je bolji“, rekao je novinarima pri ulasku u avion kojim će se vratiti u Rusiju.

„Evo u kolikoj su mjeri oni kukavice, jadnici i vrijedni poruge“, napisao je Navalni na Instagramu prije polijetanja, ismijavajući i u ostalim porukama na Twitteru drastične mjere poduzete u zračnoj luci Vnukovo.

S njim su se u berlinskoj zračnoj luci u zrakoplov ukrcali i novinari.

Avion je poletio oko 15:30 po lokalnom vremenu. U Moskvu bi trebao stići oko 18 sati po hrvatskom vremenu.

Navalni i supruga su ubrzo nakon polijetanja objavili video na Instagramu. „Letimo kući“, piše uz video.https://video.onnetwork.tv/frame84.php?mid=MzgzOTQzLDE2eDksMiw1MCwwLDM2ODgsMSwwLDEsNTAsNSwwLDAsMCwwLDEsMCwwLDAsMCwwLDAsMCwwLDAsMCwwLC0xOy0xOzA7MCwwLDAsMA==&preview=0&iid=0&e=1&id=ffEXS3821f52bac974741ed930cf628777d061&t_page=vijesti_clanak_video_avion_s_navalnim_sletio_na_drugi_aerodrom_njegovi_suradnici_uhiceni_2247263_aspx&wtop=https%3A%2F%2Fwww.index.hr%2Fvijesti%2Fclanak%2Fvideo-avion-s-navalnim-sletio-na-drugi-aerodrom-njegovi-suradnici-uhiceni%2F2247263.aspx

U moskovskoj zračnoj luci Vnukovo, gdje se slijetanje zrakoplova očekuje u 19:20, razmještene su interventne policijske snage, a skupina od oko 200 njegovih pristaša okupila se ispred barijera koje bi im trebale blokirati pristup dvorani za dolaske, piše AFP.https://platform.twitter.com/embed/index.html?dnt=false&embedId=twitter-widget-1&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1350793927163596801&lang=hr&origin=https%3A%2F%2Fwww.index.hr%2Fclanak.aspx%3Fid%3D2247263&theme=light&widgetsVersion=ed20a2b%3A1601588405575&width=550px

„Kao i obično, za ruske je vlasti karakterističan strah“, rekao je Navalni, uspinjući se stepenicama u zrakoplov. Rekao je da je „vrlo sretan“ što se vraća te je dodao da se „u Rusiji nema čega bojati“.

Otkako je najveći neprijatelj ruskoga predsjednika Vladimira Putina u srijedu najavio da se kani vratiti kući, ruska Savezna služba za zatvore (FSIN) upozorila ga je da će biti prisiljena privesti ga i uhititi zbog kršenja uvjetne zatvorske kazne na koju je osuđen 2014. godine.

FSIN kaže da Aleksej Navalni nije poštovao uvjetnu zatvorsku kaznu iz 2014. dok je boravio u Njemačkoj, koja ga je obvezivala da se zatvorskoj upravi redovito javlja najmanje dvaput mjesečno.

Navalni optužnice protiv sebe smatra politički motiviranima.

Odvjetnik Navalnog: Rusija ga je stavila na nacionalni popis traženih osoba

Vadim Kobzev, jedan od odvjetnika Alekseja Navalnog, rekao je Reutersu u četvrtak da je njegov klijent stavljen na nacionalni popis traženih osoba jer ga ruska zatvorska služba optužuje da joj se nije javio krajem prošle godine u vezi s uvjetnom kaznom koju odslužuje.TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAhttps://9dbe5d45ec0cfe9a66c42d5f4f341dcb.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-37/html/container.html

Navalni naglašava da je u to doba bio u Njemačkoj na liječenju.

U kolovozu 2019. Navalni je zrakoplovom bio prevezen u Njemačku pošto je kolabirao na letu iz Sibira. Njemačka i ostale zapadne zemlje tvrde da se radilo o pokušaju ubojstva nervnim otrovom, no ruske vlasti odbacuju bilo kakvu umiješanost u taj slučaj.

Ruska zatvorska služba kaže da je otpušten iz berlinske bolnice u rujnu i da se stoga trebao vratiti u Rusiju i javiti njima.

„U teoriji mogu ga uhititi čim se vrati (u Rusiju), ali isprva samo na 48 sati“, rekao je Kobzev koji očekuje da sud razmotri pojedinosti slučaja 29. siječnja, kada i može odrediti da se uvjetna kazna preinači u zatvorsku.

„Sud može izmijeniti uvjetnu kaznu i odrediti zatvorsku kaznu i staviti ga tri i pol godine u zatvor“, rekao je Kobzev.

Unatoč pritiscima koje ruske vlasti provode pretraživanjem prostorija njegovih suradnika, stalnim podizanjem optužnica i kraćim boravcima u zatvoru i samog Navalnog i njegovih suradnika, on je uspio organizirati nekoliko velikih prosvjeda zadnjih godina. 

Međutim, iako je u inozemstvu poznat kao amblem oporbe predsjedniku Putinu, u manjim naseljima diljem Rusije nije popularan te anketa neovisnog centra Levada iz rujna otkriva da samo 20 posto Rusa odobrava Navalnijeve poteze.

Stručnjaci drže da je povratak Alekseja Navalnog u Rusiju velika dilema za Kremlj jer će, ako ga ostavi na slobodi, pokazati slabost, a ako ga uhiti, ponovno će izazvati skandal i slijedit će optužbe za gušenje sloboda.

Uskoro opširnije
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?