Vesti Online

Montgomeri: Veoma sam zabrinut za Srbiju

Konflikt Zapada i Rusije ima potencijal da se pogorša i proširi na tlu bivšeg SSSR, što će pojačati pritiske na Srbiju, rekao je bivši ambasador SAD Vilijam Montgomeri.

Sukob u Ukrajini može da se završi velikom podelom u vašem društvu, što će ojačati pozicije radikalnijih partija, kazao je on za B92.

„Veoma sam zabrinut za Srbiju. EU preti da neće otvarati poglavlja u pregovorima, a sa druge strane Rusija pritiska Srbiju da radi stvari koje će pokazati da zastupa rusku stranu“, kazao je Montgomeri u Kažžiprstu B92.
Ipak, on je istakao da ga od pritisaka EU i Rusije najviše brine uticaj sukoba na srpsko društvo.
„U srpskom društvu imate mnogo onih koji žele u Evropsku uniju i oko toga manje-više postoji konsenzus, ne samo ove vlade već i Demokratske stranke i ostalih koji su ranije bili na vlasti. Međutim, imate u javnosti i jaku podršku Rusiji. Ono što vidim jeste da konflikt može da se završi podelom u vašem društvu“, rekao je Montgomeri.
Istraživanja pokazuju da su građani Srbije većinski opredeljeni za EU, ali da je istovremeno i Rusija veoma popularna, dodao je on.
„Nije dobro da vaša zemlja mora da bira. Izgleda da se kreće ka tome da ćete morati da izaberete, što samo može da pojača sile sa obe strane, a to će biti loše za vašu zemlju“, rekao je Montgomeri.
Montgomeri je, govoreći o političkoj situaciji u Srbiji, rekao da je možda i „zdravo“ što konačno postoji jaka vladajuća većina.
„Godinama se u Srbiji teško radilo zbog raznih koalicija, podeljenih ministarstava, korupcije. Mislim da je sada zdravo što imate jaku većinu koja može da donosi zakone. Tako nešto vidim prvi put od Đinđića i to je dobro“, rekao je Montgomeri.
Bivši američki ambasador smatra i da opozicija samu sebe uništava.
„Istina je da opozicija sama sebe ruši, bez ikakve potrebe da vladajuća partija tome pripomogne. Umesto jedne Demokratske stranke vi ih imate pet, šest, prestao sam da brojim. Ali, to rešavanje tih problema je sada posao za te stranke“, rekao je Montgomeri.
Montgomeri, koji je ranije savetovao SNS, rekao je da to više ne radi, ali je dodao i da „srpska vlada ima više ljudi koji pokušavaju da je savetuju nego što treba“.
„Mislim da svaki stranac koji dođe ovde ima neki savet. To je dovoljno, moj im svakako nije potreban. Ja sam diplomata, volim politiku, to je moj život, tako da održavam kontakte sa raznim ljudima, uključujući i vašeg premijera, ali ne tako često“, rekao je on.  (blic)