Vesti Online

Ministar ne odustaje?

Вукосављевић: Ако је ријалити део културне понуде, у проблему смо

БЕОГРАД: Министар кулутре и информисања Србије Владан Вукосављевић изјавио је данас да је посао министра културе да, између осталог, износи ставове и уверења у вези с појавама које се тичу културног амбијента земље, без обзира да ли је то „некоме засметало“.
Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević  foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

„То није ништа спорно, али некоме је то засметало“, рекао је Вукосављевић за ТВ Прву поводом реаговања на његову критику емитовања ријалити програма на телевизијама с националном фреквенцијом. Додао је да није проблем у самом називу програма, већ о садржају, о чему се ради и говори у њему.

Коментаришући изјаву премијерке да ријалити програми нису у надлежности владе, већ регулаторних тела, министар је рекао да је она делимично у праву и да је тачно да влада не треба да се меша у програм и концепцију рада приватних станица, али је оценио да када нека телевизија добије националну фреквенцију, то значи да постоји „удео државе у неким релацијама с том телевизијом“.

Он је подсетио да је национална фреквенција концесија која се даје приватним телевизијама да би оне допуниле и обогатиле понуду коју јавни сервис можда не може да обухвати у пуној мери, а то значи да емитују свеобухватни, тачан информативни програм, програм на језицима националних мањина, забавни програм и програм за децу, као и културне и образовне садржаје.

„На тај уговор важе закони Србије, а у Закону о електронским медијима стоје одредбе да ти програми треба да повећавају културну и духовну понуду на тржишту медијских услуга. Ако се овакви садржаји (ријалити програми) сматрају обогаћењем културне и духовне понуде, онда смо као друштво у великом проблему“, рекао је Вукосављевић.

Навео је да је став о ријалити програмима износио и раније, па и неколико дана пошто је именован за министра.“На почетку мандата сам рекао да ријалити програми заиста треба да се обуздају“, рекао је Вукосављевић.

Истакао је да не страхује од смене, као и да не осећа да су му колеге из владе окренуле леђа, јер, како каже, ни он не коментарише рад осталих мистарстава. Он је у интервјуу за ТВ Прва осудио и брутално вређање премијерке Ане Брнабић на друштвеним мрежама.

„Један од учесника у јавном простору је брутално извређао премијерку у вези са овом темом. Не можемо да допустимо такву дрскост и простаклук, без обзира да ли се слажемо или не око неких ствари. Чујем да је после дошло до извињења, али она не поправљају ствари. Ако разбијете тањир, он се неће после саставити, ако му се извинете. То је врло ружан догађај коме нема места“, рекао је министар.

Када је реч о критикама Удружења породица киднапованих и несталих са КиМ на рачун рачун филма „Терет“, који је имао премијеру у Кану, а још није приказан у Србији, и „Мезимице“, филма који се још не снима, а за који у Удружењу тврде да су антисрпски, министар је рекао да надлежност за додељивање средстава није на његовом министарству, већ на Филмском центру Србије (ФЦС).

Појашњава да је ФЦС установа културе за коју Министарство издваја средства за годишњи план, плате, програме активности, али да је одговорност за деловање на самој установи и да Министарство нема право да се меша у те ствари.

„Филм “Мезимица“ није забрањен, овде тога нема. Филм “Терет“ нисам гледао, али сам чуо да се у филму нигде не говори на тај нацин о тим стварима (судбини страдалих Албанаца), како се апострофира“, рекао је Вукосављевић.

Како је рекао, Министарство културе може да буде нека врсту цензорске инситуције, али се друштво определило за друге ствари, да цензуре нема.

„Пре месец и по дана имали смо ситуацију са Микијем и Пајом у Културном центру у Паризу. Интервенисао сам колико сам могао, да се то из излога премести унутар изложбе, јер сам сматрао да конкретна скулптура није за излог. Онда нам је речено – бавите се цензуром, а сада се очекује да се бавимо цензуром када је реч о филмовима. Морамо да се определимо шта радимо“, рекао је Вукосављевић.

rodoljub
22.09.2018 • 13:35
Rijaliti je zlo – prostakluk i primitivizam .