Vesti Online

Mijatović: Otpuštanja nužna, ali 9.000 ljudi nije dovoljno

Predlogom zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru, koji je Vlada Srbije danas utvrdila, otvoren je prostor za racionalizaciju javnog sektora, odnosno smanjenje broja onih koji rade za državu, ali još nije poznato koliko će to smanjenje biti.

Boško Mijatović

Kako za Tanjug objašnjavaju u vladi, broj zaposlenih koji bi mogli da ostanu bez državnog posla još nije konačno utvrdjen i biće dogovoren u narednom periodu.
Procene koje su se do sada našle u javnosti govore da je ukupan broj zaposlenih koji su višak oko 30.000, a da će u prvoj fazi otkaz dobiti oko 9.000 ljudi.
Ekonomista Boško Mijatović smatra da je otpuštanje radnika u javnom sektoru prvi korak u dobrom pravcu jer se, kaže, administracija namnožila preko svake potrebe.

On međutim smatra da otpuštanje 9.000 ili 10.000 radnika, što se pominje u medijima, nije dovoljno.
„Taj broj nije dovoljan da bi se rešio problem prevelikog javnog sektora, ali ni vladi nije lako da otpusti više radnika, jer bi to, izmedju ostalog, stvorilo i socijalne probleme“, rekao je Mijatović.
Paralelno sa otpuštanjima, nakon usvajanja ovog zakona u skupštini, kreće se u dubinsku optimizaciju radnih mesta, što znači da će se ustanoviti u kojim sektorima i gde ima dupliranja kadrova za isti posao, onih čija zvanja više ne postoje, ali i gde ima manjak ljudi.
Optimizaciju javnog sektora, koja je nužna na putu Srbije ka EU, sprovodi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, a učestvuju sva druga ministarstva, uz stručnu pomoć Svetske banke.
Svetska banka daće stručne procene koja su to radna mesta za kojima više ne postoji potreba, kao i koji su to poslovi na kojima se dupliraju izvršioci.
Neki kadrovi, medjutim, i nedostaju, poput insprektora, tako da je i taj problem potrebno rešavati.
Mijatović je ocenio da se godinama u Srbiji zapošljavalo po partrijskim linijama i da je to bilo preveliko opterećenje za siromašnu državu kakva je Srbija.
„Bojim se da, kad krenu otpuštanja, to ne bude samo za one koji pripadaju opozicionim strankama, kao i da ne odu oni koji su kvalifikovani za svoj posao, jer bi to nanelo štetu kvaltietu državne uprave, koji nije visok“, rekao je Mijatović.
Prema poslednjim podacima, za državu radi oko 493.000 ljudi.
Najviše je zaposlenih u sektoru obrazovanja – 177.170 osoba. (Blic)