Vesti Online

Marinci obučavaju ukrajinske vojnike

U zapadnoj Ukrajini počeli su ukrajinsko-američki vojni manevri. Dopisnica Dojče velea Hajina Stadnik posetila je vojni poligon Javoriv i razgovarala sa vojnicima o njihovim prvim utiscima.

Anton Kovalčuk potiče iz Ljvova u zapadnoj Ukrajini. Već više od osam godina, on služi u američkoj vojsci. Ali, kao i većina njegovih kolega, on je prvi put na vojnom poligonu Javoriv u regionu Ljvova. Od ponedeljka (20.4.) tu se održavaju ukrajinsko-američki vojni manevri. Kovalčuk kaže da je za učešće u vežbama presudno bilo njegovo poznavanje ukrajinskoj jezika. „Trenutno je prevođenje jedan od mojih glavnih zadataka. Mi smo ovde samo nekoliko dana, ali vidim da Ukrajinci traže kontakt. Razmatramo i situaciju na istoku zemlje. Za moje kolege su veoma važna ukrajinska iskustva u borbama u tom regionu“, kaže oficir Kovalčuk. Zajedno sa njim, u 173. Vazdušno-desantnoj američkoj brigadi je još nekoliko muškaraca poreklom iz Ukrajine. Oni su uključeni u vežbe koje će trajati do novembra.

Ukraine Lwiw Amerikanischer Soldat Andriy Gordiychuk Gordijčuk je pozitivno iznenađen znanjem engleskog jezika ukrajinskih vojnika

„Nema problema u svakodnevnom životu“

Između američke vojske i Ukrajinaca nema problema, ni u zajedničkoj svakodnevici niti u komunikaciji, kaže američki vojni stručnjak Andrej Gordijčuk: „Zapravo sam prijatno iznenađen znanjem jezika ukrajinskih vojnika.“ Ipak, manevari još nisu počeli, tako da je suviše rano da se nešto kaže o kvalitetu obuke ukrajinskih vojnika.

Na ukrajinskoj strani, u vežbama učestvuju vojnici Nacionalne garde. Oni su na prednjoj liniji fronta u regionima Donjeck i Lugansk, u borbi protiv proruskih separatista. „Mi ćemo razmenjivati iskustva prilikom individualne obuke, rada sa oružjem, maskiranja i u primeni individualnih mera zaštite. Planirane su zajedničke vežbe sa grupama i jedinicama“, kaže Gordijčuk.

Kursevi jezika i elektronski uređaji za prevođenje

Prema planu ukrajinsko-američkih manevara pod nazivom „Zaštitnik bez straha 2015“, vojnu obuku će proći oko 900 pripadnika Nacionalne garde. Pre svega su komandanti ti koji bi trebalo da nauče kako se efikasno obavljaju informacione operacije, kako da sarađuju sa lokalnim stanovništvom i rade protiv neprijateljske propagande. Među najvažnijim aspektima vežbi su: artiljerijska vatra, taktičko izviđanje, zaštita kontrolnih punktova i neutralizacija neprijateljskih diverzantskih grupa, ali i uklanjanje mina, blokada i neutralizacija neprijatelja i pružanje prve pomoći.

Ukraine Lwiw Innenminister Arsen Avakov. und Stellvertretender Kommandeur der Ukrainischen Nationalgarde Mykola Balan Mikola Balan (levo) sa ukrajinskim ministrom unutrašnjih poslova Arsenom Avakovom

Vežbe su podeljene u tri etape od po osam nedelja, objašnjava komandant ukrajinske Nacionalne garde, general-pukovnik Mikola Balan. „Prvo će biti obučene regularne jedinice Gepard i Jaguar. Dobrovoljačke jedinice koje su postale deo Nacionalne garde dolaze u sledećim fazama“. Prema generalu Balanu, troškove snose Amerikanci. Njima je važno da na vežbama učestvuju vojnici koji su se borili u istočnoj Ukrajini. „Skoro 80 odsto vojnika koji su sada na poligonu, bili su u prvim redovima u regionima Donjeck i Lugansk“, rekao je Balan.

Da bi se postigli optimalne rezultate na vežbama, mora biti zagarantovana komunikacija na nivou vojnika, kaže general-potpukovnik. „Neće biti jezičke barijere, jer momci su pohađali kurseve i opremljeni su elektronskim uređajima za prevođenje. Pored toga, Amerikanci su angažovali svoj kontingent koji govori ukrajinski“, naglašava komandant Nacionalne garde.

Zastarele metode obuke

„Svi su zajedno, od ujutru do uveče“, kaže komandant jedne jedinice ukrajinskih Jaguara, Vadim Perepička. „Jedemo u istoj trpezariji. Amerikanci vole ukrajinsku kuhinju, posebno tradicionalni boršč. U slobodno vreme, često igramo odbojku ili fudbal.“

Pod komandom Perepičke je 105 ljudi iz trupe Jaguar. Svi su bili u zoni borbenih dejstava u istočnoj Ukrajini, neki i do godinu dana. On se nada da će se prihvatiti američka obuka: po njegovom mišljenju metode koje koristi Nacionalna garda, su zastarele.

Prilika da se vojska reformiše

„Ove vežbe su organizovane manje zbog rata na istoku zemlje, a više zbog izgradnje nove vojske“, rekao je predsednik Ukrajine Petro Porošenko na otvaranju manevara. Još samo pre pola godine, manevri su bili nemogući – zbog korupcije u vojsci i rasprostranjenog špijuniranja za rusku FSB. „U to vreme, međunarodni partneri nisu imali poverenja, ali sada se sve promenilo. Mi smo očistili vojsku i sada joj možete dati tehnologiju i oružje za odbranu“, rekao je Porošenko. (dw.de)