Vesti Online

Mađarska: Protest ogorčenih na vladu Viktora Orbana

Povezane vesti: BLIC

    • Mađarska: Protest zbog Orbanovog približavanja Rusiji

      Nekoliko hiljada Mađara protestovalo je danas u Budimpešti zbog onoga što doživljavaju kao približavanje premijera Viktora…

    • Mađarska: Protest ogorčenih na vladu Viktora Orbana

      Na desetine hiljada ljudi učestvovalo je danas u demonstracijama u Budimpešti i drugim gradovima Mađarske izražavajući ogorčenost…

MAĐARI BRANE USTAV Budimpešta će Angelu Merkel dočekati protestom

M. Laketić | 03. 01. 2015. –

Više hiljada Mađara protestvovalo je sinoć u Budimpešti, zbog politike premijera Viktora Orbana, kojeg su nazvali diktatorom, pošto je njegova vlada desnog centra usvojila sporne izmene ustava.

Demonstranti su nosili zastave Evropske unije i opozicije, kao i transparente s natpisom „Viktator”. Oni su skandirali „Orbane, odlazi!” i „Prljavi Fides”, prenosi “Vajdasagma” pozivajući se na državnu novinsku agenciju MTI i portal “hir 24.hu” . Sledeće demonstracije su najavljene za početak februara, na dan posete nemačke kancelarke Angele Merkel Budimpešti.

 

Povod za protest je što su pre tačno tri godine organizovane masovne demonstracije zbog samovoljne promene Ustava. Po izveštaju MTI, Žolt Varadi , jedan od osnivača društvene inicijative „Most Mi“ (Sada mi) je naglasio da nemaju nameru da prerastu u političku stranku.

 

-Krajem 2014. postalo je neporecivo da politička, ekonomska i intelektualna politička elita u Mađarskoj ne poseduje znanje, viziju i moral koji bi bio zaloga izlaska iz krize… Jesenas je došao kraj društvenoj apatiji i celu zemlju je zahvatio dosad neviđeni talas demonstracija… Želeli bismo da ponovo doživimo taj osećaj slobode i nakon zimskih praznika, osećaj da nismo sami, da nas je mnogo i sve više koji imamo hrabrosti da dignemo svoj glas protiv aktuelnog podmuklog sistema, jer znamo i u kakvoj bismo zemlji želelei da živimo: u slobodnoj i solidarnoj zemlji- kazao je Žolt Varadi.

 

Neki od govornika su rekli, navodi “hir 24.hu” da iako u Ustavu piše da je “Mađarska republika, to nije tačno i da zato treba ponovo stvoriti republiku i doneti novi ustav”. Govornici su pominjali i potrebu za decentralizacijom i transparentnom državom, o želji za slobodom i Evropom.

 

Manja grupa antievropski nastrojenih pojedinaca pokušala da isprovocira masu. Njih je policija legitimisala, ali nije pokrenut nikakav postupak, kao ni protiv organizatora demonstracija.