Stranka izraelskog šefa diplomatije Avdigora Libermana objavila je u kampanji da je za razmenu teritorija i stanovništva između Izraela i Palestine.

Lider izraelske nacionalističke partije Izrael naš dom (Jisrael bejtenu), Avigdor Liberman objavio je partijski slogan za izbornu kampanju, koji uključuje poziv na razmenu teritorija i stanovništva između Izraela i Palestinske uprave.

Slogan koji glasi: “Ariel Izraelu, Um el-Fahm Palestini” odnosi se na najveće jevrejsko naselje na Zapadnoj obali i najveći arapski grad u Izraelu. Liberman, aktuelni šef diplomatije Izraela, je obraćajući se novinarima izdvojio arapske poslanike u izraelskom parlamentu – Knesetu rekavši da “nema razloga da ti huškači budu građani Izraela”.

On je takav pristup označio “pragmatičnim ponašanjem nacionalnog krila Izraela”, istakavši da je “Izrael jevrejska država sa lojalnom populacijom”.

Liderka izraelske levičarske partije Merec Zahava Gal-On osudila je Libermanovu izbornu poruku, istakavši da se on “pokazao kao rasista i podržao transfer izraelskih Arapa iz zemlje.” Liberman se obratio novinarima sa podijuma na kome je pisalo “Govoriti onako kako jeste: Liberman”.

Ministar spoljnih poslova Izraela već dugo zagovara kontroverznu razmenu teritorija, na osnovu koje bi takozvani Trougao, region južno od Haife, u kome su gusto naseljeni arapski gradovi, postao deo palestinske države na osnovu svakog mirovnog sporazuma u zamenu za jevrejska naselja, odnosno velike blokove takvih naselja na Zapadnoj obali. On je naveo imena troje lidera izraelskih Arapa, Ahmeda Tibija, Raeda Salaha i Hanin Zoabi, osudivši ih za podršku palestinskoj stvari.

Novi slogan za vanredne izbore zakazane za 17. mart odmah je izazvao kritike rukovodstva Um al -Fahma. Zamenik gradonačelnika Visam Kavaš izjavio je da je nečasno da Libermanova partija eleminiše građane zemlje na takav uvredljiv način.

“Taj slogan je odgovarajući za Drugi svetski rat”, rekao je on.

Liberman se osvrnuo i na Hamas i palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, vođu sekularnog Fataha istakavši: “Moramo eliminisati Hamas i otpustiti Abasa, reći onako kako jeste, bez mumlanja.

“Mi smo stigli na prekretnicu, odluke su potrebne i mi predstavljamo novi spoljnopolitički stav, suprotno anahronističkom stavu koji predstavljaju drugi,” rekao je Liberman.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu, vođa konzervativnog Likuda, odlučio se za prevremene izbore zbog nesporazuma u vladajućoj koaliciji. Na prošlim izborima, početkom 2013. godine, njegova partija je nastupila zajedno s Libermanovom, što se sada neće desiti. (isra-news)