ODLASKOM u stečaj krajem januara ove godine i izdavanjem hotela i drugih objekata pod zakup radi izmirivanja dugova, najveće hotelsko- turističko preduzeće u Sokobanji „Lepterija“, inače, decenijama nosilac turističke privrede u banji pod Ozrenom, bar zasad izbegla je bankrotstvo. Kakva će biti dalja sudbina ove firme, znaće se tek posle utvrđivanja ukupnih obaveza i potraživanja pred nadležnim Privrednim sudom, a umnogome će zavisiti i od odluke samih poverilaca.

Stečaj je uveden na predlog lokalne samouprave, jer je, prema rečima predsednika opštine Dimitrija Lukića, „Lepterija“ samo opštini i ovdašnjem JKP „Napredak“, sa kamatama dugovala 15 miliona dinara.

– Mnogi poverioci, među kojima i sami radnici „Lepterije“, krenuli su masovno u prinudnu naplatu potraživanja, te je pretila opasnost da se imovina rasproda u bescenje, što bi bilo još pogubnije. Više puta smo zvali resorna ministarstva i Agenciju za privatizaciju kako bi se krenulo u rešavanje problema, ali su izostali konkretni odgovori – kaže Lukić.

U međuvremenu je u Privrednom sudu u Zaječaru održano prvo povereničko ročište, na kome su utvrđene bar zasad poznate obaveze i potraživanja „Lepterije“ i formirani su skupština i odbor poverioca.

„ZDRAVLjAK“ POD ZAKUPOM PREMA rečima poverenika stečajnog upravnika Radoslava Mitrovića, odbor poverioca je na osnovu prispelih ponuda, doneo odluku da se hotel „Zdravljak“, najveći i najvredniji objekat „Lepterije“, izda u šestomesečni zakup turističkoj agenciji „Via turs Petrović“ iz Beograda za 228.000 mesečno, uz plaćanje svih komunalija, poreza doprinosa i drugih troškova. Za hotel „Turist“ i restoran „Čoka“, postupak je ponovljen, te se uskoro očekuje i njihovo izdavanje u zakup.

Na predlog javnog pravobranioca opštine Sokobanja Mirjane Kokerić, za predsednika skupštine izabran je Saša Đokić, bivši radnik „Lepterije“, dok odbor poverilaca čine petoro članova.

– Moramo učiniti sve da se spreči bankrot, jer bi to bilo pogubno za celu Sokobanju. Rešenja postoje, ali do njih se može doći uz pomoć države – ističe Đokić.

Kako smo saznali, prema sada poznatim podacima, ukupni dugovi preduzeća iznose 65,4 miliona dinara, u šta ulaze ne isplaćene zarade radnicima, obaveze prema dobavljačima, lokalnoj samoupravi, kao i neisplaćeni doprinosi i porezi radnicima. S druge strane, likvidaciona vrednost nepokretne imovine „Lepterije“ je 709,5 miliona dinara. Tu su i njena potraživanja od 6,6 miliona dinara, kao i zalihe pića u magacinima u vrednosti od skoro milion dinara.

Mišljenju stečajnog upravnika Panteliji Ivanoviću na pomenutom ročištu, da se nad „Lepterijom“ sprovede bankrot, pridružilo se i nekoliko poverilaca, budući da je njihov ukupni udeo u verovatnim potraživanjima daleko manji od 70 odsto, sud je odlučio da se u naredna tri meseca donese plan reorganizacije preduzeća, a ukoliko to ne bude urađeno, tek tada će se odlučivati o eventualnom bankrotu. (Novosti)