VLADA Srbije uplatila je 105 miliona dolara Kinezima kao avans za izgradnju nove termoelektrane „Kostolac B3“. Ovo je bio uslov da radovi na prvoj elektrani u Srbiji koja će biti izgrađena posle 30 godine, konačno počnu krajem ove godine.

Ceo projekat vredi ukupno 712 miliona dolara, a ostatak od 608 miliona dolara će kreditirati kineska kompanija CMEC.

– Posle 30 i više godina, imaćemo prvi izgrađen energetski objekat u roku – rekao je juče premijer Srbije Aleksandar Vučić. – Uplatili smo Kinezima 105 miliona dolara za Kostolac.

Novi blok u termoelektranama i kopovima „Kostolac“ imaće 350 megavata. Kredit će biti iskorišćen i za proširenje proizvodnih kapaciteta kopa „Drmno“ sa devet na 12 miliona tona uglja godišnje. Zajam ima rok otplate od 20 godina, sa grejs periodom od sedam i fiksnom godišnjom kamatom od 2,5 odsto. Rok za završetak izgradnje termoelektrane je pet godina, a kako je grejs period dve godine duži, ideja je da objekat delom i sam sebe isplaćuje ukoliko na vreme krene da proizvodi električnu energiju.

Vučić je dodao da je na jučerašnji dan, budžet bio u suficitu, a da je ukupan deficit od početka godine oko 23 milijarde dinara.

– Ako se takav trend nastavi, do kraja juna deficit za prvih šest meseci biti oko 27 do 28 milijardi dinara – dodao je Vučić. – Takav rezultat u budžetu ostaviće širok fiskalni prostor za razmišljanja o povećanju primanja u javnom sektoru i penzija.

SARADNjA NA SVIM NIVOIMA

ODNOSI Srbije i Kine su u uzlaznoj putanji i nikada nisu bili bolji, jer je unapređena saradnja na svim nivoima, od trgovinske razmene, preko političkih i ekonomskih pitanja, istakao je premijer Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru sa zamenikom premijera Kine Džangom Gaolijem. On je posebno naglasio važnost izgradnje brze pruge Beograd – Budimpešta, najvećeg projekta u kom učestvuju obe zemlje. Džang je istakao da će kineska vlada dati podršku svojim kompanijama, gradovima i provincijama, da u što većem broju učestvuju u privatizaciji srpskih preduzeća, a istakao je i da su srpske kompanije, koje su spremne da rade u Kini, takođe dobrodošle. (Novosti)