Kina je danas odbila američke zahteve da zaustavi sve radove na rekultivaciji zemljišta na ostrvima u Južnom kineskom moru, uz obrazloženje da ostvaruje svoj suverenitet i da koristi ispostave da ispuni svoje međunarodne obaveze.

Zamenik načelnika generalštaba Narodno oslobodilačke vojske, admiral Sun Jianguo izjavio je na samitu o bezbednosti u Singapuru da je situacija u tom moru mirna i stabilna i da nema problema sa slobodom polovidbe, prenose agencije.

On je naveo da je Kina obavila građevinske radove na nekim ostrvima i grebenima, kako bi poboljšala njihove funkcije i radne i životne uslove osoblja, koje se tamo nalazi.

On je dodao da je prilagođavanje zemljišta izvršeno i kako bi Kina mogla bolje da ispunjava svoje međunarodne obaveze u pogledu traganja i spasavanja, sprečavanja katastrofa, pružanja pomoći, pomorskih naučnih istraživanja, meteroloških posmatranja, ekologije, sigurnosti plovidbe, ribarstva, usluga…

Kina tvrdi da ima suverenitet nad gotovo celim Južnim kineskim morem, koje je svetski plovni put trgovačkih brodova i za koje se veruje da ima rezerve nafte i gasa, ali je konkureti optužuju za ekspanzionizam. Vijetnam, Filipini, Malezija, Brunej i Tajvan takođe imaju potraživanja prema nekim ostrvima i grebenima.

„Kina će uvek imati na umu većinske interese pomorske bezbednosti“, kazao je Sun, ponovo ističući da njegova zemlja ima nesporne zahteve, koji su zanovani na zakonu i istorijskim činjenicama.

Dan ranije Sjedinjene Američke Države su obećale da će nastaviti sa slanjem vojnih aviona i brodova u sporne delove Južnog kineskog mora i pozvale na hitnu obustavu polaganja prava Pekinga na vode u napetom regionu.

Američki sekretar za odbranu Ešton Karter izjavio je na bezbednosnoj konferenciji u Singapuru da je intenziviranje aktivnosti Pekinga na polaganju prava na pomorske teritorije u Južnom kineskom moru „u raskoraku sa međunarodnim normama“, prenela je agencija AFP. (Novosti)