Vesti Online

Jesu li Ukrajinci pronašli rusku slabu točku?

NOVA META

Jesu li Ukrajinci pronašli rusku slabu točku? Ako se oni pobune, Putina čekaju gadni problemi

Nakon nekoliko napada bespilotnim letjelicama na naftna i plinska postrojenja cijene goriva u Rusiji porasle su za 10 posto
<p>Ruski vatrogasci gase požar u rafineriji nafte, regija Kursk</p>

Ruski vatrogasci gase požar u rafineriji nafte, regija Kursk

 East2west News/Willwest News/Profimedia

Ruski građani već počinju osjećati posljedice ukrajinskih napada na skladišta nafte diljem zemlje. Naime, cijene goriva u Rusiji porasle su od početka godine za oko deset posto, piše Telegraph.

Jedno takvo skladište nafte u regiji Kursk, koja graniči s Ukrajinom, napadnuto je u nedjelju rano ujutro.

– Vatrogasne brigade i hitne službe rade na mjestu incidenta – rekao je u nedjelju ujutro Roman Starovoit, regionalni guverner regije Kursk.

Nije precizirao koje je skladište nafte pogođeno, niti kolike je površine.

Posljednji napad dio je ukrajinske strategije napada na naftna i plinska postrojenja diljem Rusije, a Britansko ministarstvo obrane tvrdi kako je Ukrajina time praktički prisilila Kremlj da zabrani izvoz goriva na šest mjeseci.

– Vjerojatno je da su zbog višestrukih napada dronova na rafinerije diljem Rusije njihovi kapaciteti osjetljivo smanjeni, navodi se u njihovom izvješću.

Ruska zabrana izvoza goriva, uvedena 1. ožujka, dolazi nakon slične tromjesečne zabrane izvoza. Stupila je snagu sredinom rujna, a Telegraph tvrdi kako su joj prethodile prijetnje poljoprivrednika prosvjednika, nakon kojih je Kremlj pod kontrolu stavio rast cijena goriva. Ako se pobuna ponovi, Putin bi se mogao naći u velikom problemu.

Nakon nekoliko napada bespilotnim letjelicama na naftna i plinska postrojenja, uključujući udar na glavnu infrastrukturu za izvoz kemikalija u blizini Sankt Petersburga i rafinerije na Crnom moru i središnjoj Rusiji, cijene goriva u Rusiji porasle su ove godine za 10 posto.

Kremlj je za rast cijena goriva okrivio fluktuacije na tržištu. Telegraph, pak, prenosi kako komentatori na ruskim regionalnim web portalima pišu o velikim troškovima radi cijena nafte i žale se da „to osjećaju u svojim novčanicima“. Dio analitičara nestašicu goriva povezuje i s učinkom zapadnih sankcija.

Vjeruje se kako su napadi bespilotnim letjelicama za Ruse došli u najgorem trenutku, budući da pokušavaju otkloniti kvarove rafinerije nafte u Nižnjem Novgorodu gdje se od početka sankcija rafiniralo pet posto ruskog goriva.