Vesti Online

HUMANITARNA KRIZA PRETI GRČKOJ Avramopulos: Vreme više nije na našoj strani

Komesar EU za migracije Dimitris Avramopulos upozorio je danas da će se Grčka, zbog priliva izbeglica, ubrzo suočiti sa humanitarnom krizom ukoliko u narednim danima „sve strane ne preuzmu svoju odgovornost“.

Dimitris Avramopulos

Foto: RAS Srbija Dimitris Avramopulos

„Više nema svrhe da optužujemo jedni druge. Jednostavno moramo da učinimo sve što je moguće da kontrolišemo situaciju“, rekao je Avramopulos u intervjuu za grčki „Katimerini“.

Avramopulos je pozvao na primenu sporazuma koji su u novembru prošle godine postigli Brisel i Ankara o usporavanju priliva migranata i osudio „jednostrane poteze“ pojedinih zemalja, kao što su uvođenje pograničnih kontrola i to što je Beč ograničio broj prijema azilanata.

„Vreme više nije na našoj strani“, istakao je Avramopulos uoči ključnog sastanka lidera EU i Turske, 7. marta.

„Katimerni“, pozivajući se na izjavu neimenovanog evropskog zvaničnika, piše i da Evropska komisija priprema paket mera koji bi bio aktiviran u slučaju humanitarne krize u Grčkoj ili nekoj drugoj zemlji duž „balkanske rute“.

Te mere, prema navodima zvaničnika, podrazumevaju finansiranje međunarodne organizacije koja bi uspostavila izbeglički kamp, kao i vaučere za izbeglice da bi mogli da dobiju hranu i smeštaj.

Slična pomoć organizovana je i za afričke zemlje, kao i Liban i Jordan, napominje grčki list.(Blic)