BIVŠI nemački kancelar Helmut Šmit (96) pozvao je Nemačku i Evropu da imaju više razumevanja za Rusiju i njenog predsednika Vladimira Putina, upozorivši da bi se u suprotnom ukrajinski konflikt čak mogao pretvoriti u – rat.

– To da bi iz konflikta oko Ukrajine mogao nastati čak i vrući rat nije potpuno isključeno – rekao je Šmit u intervjuu za nemački tabliod „Bild“. On je ocenio da su Putinove brige usmerene manje na Ukrajinu, Poljsku ili Litvaniju, a više na Kinu, Pakistan i bivše sovjetske republike i da je, u vezi sa tim, za Putina budućnost Ukrajine manje važna. Putin je, prema Šmitovim rečima, ponovo pribavio Rusiji međunarodno poštovanje.

– Putinova politika se nama ne mora svideti, ali je moramo razumeti iz istorije i ozbiljno shvatiti – rekao je Šmit.

Šmit, peti po redu nemački kancelar i, sudeći prema anketama, najomiljeniji od svih bivših kancelara, pojavljuje se i dalje u javnosti, sa neizbežnom cigaretom, premda je pušenje u Nemačkoj skoro „proterano“. On kritikuje i Evropsku uniju i kancelara Angelu Merkel i Rusiju i govori o mnogim temama, poput „kapitalizma, kao ptice grabljivice“, američkog špijuniranja, ekonomske krize…

NEDOLAZAK ZAPADNIH LIDERA

Najavljeni izostanak nekih zapadnih lidera sa svečane vojne parade u Moskvi za Dan pobede 9. maja neće pokvariti prazničnu atmosferu obeležavanja 70 godina od pobede u Drugom svetskom ratu, naveo je Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsednika Vladimira Putina.

Nemačka kancelarka Angela Merkel saopštila je da neće prisustvovati svečanoj vojnoj parade na Crvenom trgu, a ranije su dolazak otkazali predsednik SAD Barak Obama, kao i zvaničnici Poljske, Estonije i Litvanije, i britanski premijer Kameron. (Novosti)