Vesti Online

HAŠKI TRIBUNAL Tužilaštvo traži da se Šešelj proglasi krivim ili da se suđenje vrati na početak

Tužilaštvo Haškog tribunala najavilo je danas žalbenom veću tog suda da će uložiti žalbu na presudu kojom je Vojislav Šešelj oslobođen svih optužbi za ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tokom ratnih sukoba i za proterivanje Hrvata iz Vojvodine.

Tribunal u Hagu

Foto: Julian Nitzsche / WikipediaTribunal u Hagu

U najavi žalbe, tužilaštvo je zatražilo od Žalbenog veća da mu najpre

odobri žalbu, da preinači presudu i Šešelja proglasi krivim ili da presudu ukine u celosti i naloži ponavljanje suđenja.

Tužilaštvo smatra da je prvostepeno veće nije donelo ispravnu odluku, jer nije dalo dobre razloge za svoje zaključke, nije uvažilo agrumente i dokaze tužilaštva, i zato jer je pogrešno cenilo činjenično stanje utvrđeno tokom suđenja.

– Na osnovu celog dokaznog materijala, razumno veće nije moglo zaključiti da nisu dokazani zločini protiv čovečnosti, da optuženi nije odgovoran za te zločine kao učesnik u udruženom zločinačkom poduhvatu, da optuženi nije podsticao zločine, da nije pomagao i podržavao zločine koje su šešeljevci počinili, da nije sam fizički počinio zločine progona, deportacije i prisilnog premeštanja i, na kraju, da nije krivično odgovoran – pišu tužioci u najavi žalbe. (Blic)