Vesti Online

GRAĐANE: Ne plaćajte porez, imamo previše novca!

Poreski obveznici u jednom regionu u Švajcarskoj suočili su se sa neobičnim zahtevom poreskih vlasti: mole ih da odlože izmirenje računa i to za što kasnije.

Naime, poreznici kantona Cug (nedaleko od Ciriha) ukinuli su povlastice za rano plaćanje poreza i zamolili građane da što je više moguće odlože plaćanje svojih poreskih obaveza.

U Švajcarskoj su kamatne stope u bankama negativne, pa kanton Cug ne želi da akumulira gotovinu, kako bi izbegao plaćanje kamata.

Prema nekim procenama, tako će Cug uštedeti oko 2,5 miliona švajcarskih franaka godišnje.

„S obzirom na to da još vladaju niske kamatne stope i da bi morali da plaćaju negativnu kamatu, Kanton nema razloga da podstiče poreske obveznike na hitno plaćanje poreza. U interesu nam je da obveznici poreze plaćaju što kasnije – kako bi imali manje troškova“, navodi se u saopštenju kantona Cug.

Ova nesvakidašnja molba mogla bi da se primeni i u drugim kantonima, a sve je posledica odluke švajcarske centralne banke koja je 2014. godine uvela negativnu kamatnu stopu kako bi smanjila tražnju za vlastitom valutom, jer su procenili da prejaki kurs šteti ekonomiji.