Vesti Online

ERDOGAN ODBIO VIZE EU „Vi idite vašim putem, mi ćemo svojim“

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan poručio je Evropskoj uniji da neće menjati antiterorističke zakone svoje zemlje u zamenu za bezvizni režim.

„Vi idite vašim putem, a mi ćemo svojim“, rekao je Erdogan.

Turski predsednik je to izjavio dan nakon što je premijer Ahmet Davutoglu, koji je pregovarao sa EU, najavio povlačenje.

EU je tražila od Turske da preispita svoje antiterorističke zakone i suzi definisanje terorizma.

To je jedan od pet kriterijuma koje treba da ispuni Turska kako bi se njenim stanovnicima omogućila putovanja u zemlje EU bez vize.

Erdogan je, takođe, u televizijskom obraćanju rekao da ne postoji jaz izmedju turskih zvaničnika i da poslednji politički dogadjaji neće uticati direktno na ekonomiju.

U govoru u Istanbulu, Erdogan je rekao i da treba što pre organizovati referendum o ustavnim reformama koje daju šira ovlašćenja šefu države, javile su svetske agencije.

„Neophodno je da hitno odlučimo o novom Ustavu s predsedničkim ovlašćenjima. U najkraćem roku je potrebno organizovati glasanje o tom pitanju“, rekao je Erdogan i dodao da će novi Ustav učiniti Tursku „jačom i stabilnijom“Erdogan, koji je na čelu Turske od 2002. godine, najpre kao predsednik vlade, a potom 2014. godine kao šef države, u nekoliko navrata je pominjao potrebu za ustavnim reformama u zemlji i prelaska s parlamentarnog na predsednički sistem.

Davutoglu, čiji su se politički stavovi udaljili od Erdoganovih, juče je najavio da podnosi ostavku na mesto premijera.

Njegova odluka, kojom se otvara put Erdoganu da učvrsti svoju vlast, ne stupa odmah na snagu. Vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP) će održati vanredni kongres 22. maja kada će izabrati novog vodju stranke koji će biti i premijer. (Blic)