Vesti Online

Drama iznad Baltika

OBJAVIO NATO

Drama iznad Baltika: Poletjeli švedski Gripeni, u pomoć pozvani i Belgijci i Nijemci!

Presreli su više ruskih borbenih aviona koji nisu bili predviđeni nikakvim planom leta
<p>Švedski Gripen, arhivska fotografija</p>

Švedski Gripen, arhivska fotografija

 John Thys/Afp/Profimedia/John Thys/afp/profimedia

Švedski borbeni avioni JAS-39 Gripen obavili su prvi let prema NATO-ovim aranžmanima kako bi zaštitili nebo iznad Baltičkog mora otkako je ta zemlja pristupila NATO savezu. Letjeli su zajedno s njemačkim i belgijskim zrakoplovima za brzo uzbunjivanje, objavio je NATO.

Ujutro 11. ožujka, saveznički radarski operateri uhvatili su neidentificirani trag iznad Baltičkog mora koji je išao od Kalinjingrada do ruskog kopna. Kontrolori u NATO-ovom Kombiniranom zračnom operativnom centru (CAOC) u njemačkom Uedemu naknadno su koordinirali lansiranje švedskih zrakoplova iz Švedske i naredili da se belgijski borbeni zrakoplovi F-16 lansiraju iz zračne baze Šiauliai u Litvi.

Oba saveznika vizualno su identificirala ruski Tu-134 (Tupoljev) koji nije bio predviđen na nikakvom planu leta.

Kasnije tijekom dana, još jedan trag ruskog An-26 uočen je na radarima NATO-a i CAOC je upozorio njemačke avione u Lielvardeu da polete i presretnu ruski zrakoplov. Švedski mlažnjaci JAS-39 Gripen također su poletjeli i oba su saveznika izvršila vizualnu identifikaciju ruskog vojnog zrakoplova tipa An-26 i ispratila zrakoplov.

Ova misija je završena kada su Šveđani i Nijemci dobili još jedan zadatak koji je uključivao još jedan postupak identifikacije ruskog Tu-134.

Nakon profesionalnog obavljanja ovih rutinskih misija vizualne identifikacije, NATO zrakoplovi iz Belgije, Njemačke i Švedske vratili su se u svoje baze.

Ova prva stvarna misija švedskih Gripena dogodila se samo nekoliko dana nakon što je ta zemlja postala članica NATO-a. To je, kažu u Savezu, ‘impresivna demonstracija duboke integracije koju su švedske zračne snage postigle s NATO-vim snagama i pokazatelj glatke interoperabilnosti u zaštiti prostora nad Baltičkim morem‘.

Saveznički borbeni zrakoplovi redovito polijeću kako bi presreli i identificirali ruske zrakoplove koji lete u međunarodnom zračnom prostoru blizu teritorija NATO-a. Kao mjeru opreza, NATO zapovjedništvo i kontrola lansiraju lovce kako bi identificirali ove zrakoplove i pratili njihovu putanju leta dok djeluju blizu teritorija Saveznika. Nijemcima je ovo drugo letenje otkako su 1. ožujka preuzeli misiju Air Policinga u Lielvardeu, dok su belgijski zrakoplovi letjeli već desetak puta od početka svoje misije u Šiauliaiju 1. prosinca 2023.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?