VILA u Krunskoj ulici u Beogradu, u kojoj je smešteno sedište Demokratske stranke, za nekoliko nedelja biće vraćeno naslednicima starih vlasnika, potvrđeno je „Novostima“ u Agenciji za restituciju. Iz DS poručuju da će poštovati zakon, ali i da očekuju da se neće seliti iz ovih prostorija u naredne tri godine.

Prema rečima Strahinje Sekulića, direktora Agencije, više ništa od dokumentacije ne nedostaje i trenutno se radi na rešenju i vraćanju vile nasledniku Dobrivoju Božiću:

– Dugo smo čekali dokument iz Kanade u vezi s momentom sticanja državljanstva. To je u međuvremenu dostavljeno i postupak je okončan. Posle donošenja rešenja o vraćanju, država ima pravo žalbe, a taj postupak obično traje od šest do deset meseci.

Generalni sekretar demokrata Milan Popović kaže, za naš list, da će razgovarati sa naslednicima kad bude doneto pravosnažno rešenje. On dodaje da DS, kao zakupac, i posle vraćanja vile po zakonu ima pravo da je iznajmljuje pod istim uslovima naredne tri godine.

– Vilu iznajmljujemo od Poslovnog prostora i u njoj ćemo moći da ostanemo i posle rešenja o vraćanju naslednicima. U svakom slučaju, poštovaćemo zakon o restituciji, na kome smo i sami insistirali.

Popović naglašava da u DS trenutno ne razmišljaju o preseljenju na drugu lokaciju, između ostalog, i zbog teške finansijske situacije u kojoj se stranka nalazi. Po podacima sa sajta NBS, oni su i dalje u blokadi, više od godinu dana, a trenuno dug iznosi 78 miliona dinara. (Novosti)