Vesti OnlineZdravlje

Da li je ovo stanje posledica totalnog siromaštva?

700.000 građana Srbije nema nijedan zub!

Prema zvaničnim podacima instituta za jano zdravlje „Dr. Milan Jovanović Batut“, 16.5 odsto građana Srbije ima svoje zube, a 700.000 građana nema nijedan zub. O ovoj temi je u emisiji „Među nama“ govorio stomatolog Draško Karađinović.

Stomatolog Karađinović se na početku osvrnuo na određene podatke o stanju zuba nacije i oralnog zdravlja, označivši da „katastrofalnim“.

„Stanje zuba nacije i oralnog zdravlja nacije je katastrofalno. Mi smo po tome među poslednjima u Evropi. Samo 10 odsto građana Srbije ima sve svoje zube, 700.000 nema nijedan zub, a ostali su krezubi. Mi smo krezuba i bezuba nacija, što je katastrofalno za jednu zemlju koja se nalazi u srcu Evrope.

Karađinović se dotakao i uzorka zbog čega je dentalni problem toliko veliki u Srbiji.

„To je pitanje finansijske nemaštine, s obzirom da državna stomatologija ne fukncioniše i većina građana se leči kod privatnih stomatologa, a to košta i mi smo jedina zemlja u Evropi gde zdravstveno osiguranje ne pokriva pacijenta u slučaju dentalnih problema“, istakao je Karađinović.

Pokušajući da ukaže građanima koliko je ovaj problem opasan, stomatolog je upozorio da „inficirani zubi stvaraju različita oboljenja., probleme u imunom sistemu, na različitim organima, na srcu, zglobovima i bubrezima, a akutna infekcija može da bude čak i smrtonosna“.

Celu njegovu izjavu možete pogledati u videu na početku teksta.