Vesti Online

Da li je korona virus pušten iz laboratorije?

Norveški virusolog: Korona greškom puštena iz laboratorije

SVETAutor:Ksenija Prodanović16. Dec. 202019:01 > 19:30Podeli

Foto: Shutterstock

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) uporno tvrdi da virus SARS-CoV-2 nije nastao u laboratoriji, već da je prirodnog porekla, ali kontroverzni norveški virusolog Birger Sorensen ima potpuno drugu teoriju.

PROČITAJTE JOŠ:

Bil Gejts

Bil Gejts ima jednu lošu i jednu dobru vest o koroni

SVET17:05

džasinda novi zeland

Jedina zemlja na svetu u kojoj više nema korone

SVET11:50

Šef SZO optužen za genocid, slučaj stigao do suda u Hagu

SVET18:12

Sorensen u intervjuu za švedski Fria Tider tvrdi da novi koronavirus potiče iz laboratorije i da je greškom procureo iz nje. Prema njegovim rečima, dokaz za njegovu tvrdnju je struktura virusa i njegova sposobnost brzog širenja među ljudima.

“Čvrsto verujem da se greškom oslobodio. Kada su američke vlasti sprovele nadzor u Vuhanu 2018. godine, opisale su ga kao rizičnu laboratoriju”, rekao je on i dodao da svoje tvrdnje ne smatra kontroverznim jer postoje dokazani slučajevi curenja drugih virusa iz laboratorija.

Postoje mnoge laboratorije koje su uprskale i greškom oslobodile virus. Originalni virus SARS-a pušten je u Singapuru, ističe Sorensen govoreći o incidentu koji se dogodio 2003. godine i za koji je zvanična istraga utvrdila da je rezultat oslobađanja virusa SARS-između ostalog bilo i neprimereno držanje laboratorijskih standarda, zbog kojih se tim virusom zarazio student, piše Zimo.hr.

“Mislim da je novi koronavirus procurio ili krajem avgusta ili početkom septembra 2019. godine. Postoje mnoge stvari koje to ukazuju”, rekao je on.

Norveški virusolog veruje da brzina kojom se virus širi među ljudskom populacijom ukazuje na to da je je već bio prilagođen za širenje među ljudima u laboratoriji koja istražuje uticaj virusa na ljudske ćelije. Sorensen isto tako naglašava da niko dosad nije uspešno dokazao da je taj virus zapravo prirodno evoluirao.

“Apsolutna besmislica, bez pameti”

Sorensen je o novom koronavirusu objavio dve studije. Prva je bila o tome kako se novi koronavirus veže na receptore u ljudskim ćelijama i ona je objavljena u jednom uglednom naučnom časopisu. Druga studija privukla je kudikamo veću pažnju jer je imala teško zanemariv naslov – “Dokazi koji sugerišu da ovo nije prirodno evoluiran virus”. Tu studiju nije objavio nijedan naučni magzin.

“To je apsolutna besmislica, bez pameti. Nije ni blizu naučnog rada”, opisao je drugu Sorensenovu studiju Kristijan Andersen, profesor imunologije i mikrobiologije u istraživačkom laboratoriju Skrips u Kaliforniji.

IZ SVETA I REGIONA ČITAJTE I:

Montanje: Korona je greškom procurela iz laboratorije

SVET26. Apr. 2020

“Korona toliko savršen virus, možda i jeste iz laboratorije”

SVET27. Maj. 2020

“Žena-šišmiš” iz Vuhana: U Kini ima još virusa poput korone

SVET05. Dec. 2020

Naučna zajednica drumom, Sorensen šumom

Međutim, Sorensen je i dalje čvrsto uveren u to što govori i smatra da postoji snažno protivljenje studijama tog tipa zbog javnih a ne naučnih interesa.

“Naučna zajednica ne želi da raspravlja o problemima koji mogu da ometu buduća istraživanja na virusima. Postoji i gledište prema kojem se takvi virusi mogu koristiti i kao oružje pa se ono ne bi trebalo odbaciti”, smatra virusolog koji je u prošlosti radio na vakcini protiv svinjskog gripa, a poznat je po svojim istraživanjima o HIV-u i eboli.

SZO je u novembru napravio plan za sprovođenje istrage o izvoru pandemije, a istraga će početi u Vuhanu, gde je zvanično registrovan prvi slučaj zaraze koronavirusom pre godinu dana.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

InstagramTagoviKINAKORONAKORONAVIRUSLABORATORIJANORVEŠKA

Vaš komentarhttps://comments.nova.rs/embed/stream?storyID=norveski-virusolog-korona-greskom-pustena-iz-laboratorije&storyURL=https%3A%2F%2Fnova.rs%2Fregion%2Fnorveski-virusolog-korona-greskom-pustena-iz-laboratorije%2F&initialWidth=726&childId=coral_thread&parentTitle=Norve%C5%A1ki%20virusolog%3A%20Korona%20gre%C5%A1kom%20pu%C5%A1tena%20iz%20laboratorije%20-%20NOVA%20portal&parentUrl=https%3A%2F%2Fnova.rs%2Fregion%2Fnorveski-virusolog-korona-greskom-pustena-iz-laboratorije%2F

Najčitanije vesti – Svet

džasinda novi zeland

Jedina zemlja na svetu u kojoj više nema korone

11:50

Bil Gejts

Bil Gejts ima jednu lošu i jednu dobru vest o koroni

17:05

Krivokapić ukida zabranu ulaska za Georgieva i Bećkovića

15:31

Siromašne zemlje će se načekati: Ništa od vakcine pre 2024.

pre 13 min

Web preporuke

Verica Rakočević ukrasila svoj dom za praznikeTom Kruz na setu „Nemoguće misije“ pretio otkazima zbog nepoštovanja meraU 2021. GODINI ĆE BITI NIZ RETROGRADNIH PLANETA: Evo šta one donose i na šta treba obratiti pažnjuZašto je PlayStation 5 toliko zaludeo SrbeVesić se svađa s pokojnikom: Brutalne reakcije na blam PinkaVERILA SE: Lana Del Rej upoznala dečka preko dejt aplikacije, a sada su stali na ludi kamenJelena Đoković: Odavno ne koristim parfemeUzorci prašine s asteroida ostavili naučnike „bez reči“Identifikovan „novi soj“ koronavirusaPreporučuje ContentExchange