KONCERT Lepe Brene ispred Doma Narodne skupštine za doček Nove godine bio je možda samo dodatni adut da učini prestonicu najpoželjnijom destinacijom za najluđu noć turistima iz Bugarske. Gotovo da nema slobodnih soba u hotelima u centru prestonice, a tek manji postotak gostiju čine turisti iz drugih zemalja iz okruženja.

– Imamo najviše gostiju iz Bugarske, koji će i Novu godinu dočekati u hotelu na proslavi – kaže za „Novosti“ Srbislav Novakov, direktor hotela „Park“. – Svi apartmani i dvokrevetne sobe su rezervisani uglavnom na nekoliko dana, obično od 30. decembra do 2. ili 3. januara. Ove godine dolazi nam i poveća grupa Poljaka, koji su inače ređi gosti.

Naši susedi sa jugoistoka zauzeli su i hotel „Mažestik“. Tek nešto soba ostalo je za goste iz drugih zemalja u okruženju.

– Dolazi nam grupa na organizovan doček iz Bugarske, tako da su rezervisali 95 odsto smeštajnog kapaciteta – kažu nam iz hotela „Mažestik“. – Imamo dugogodišnju saradnju sa turističkom agencijom iz Bugarske i uglavnom nam dolaze bračni parovi srednjih godina.

Oni koji su želeli da budu bliži epicentru boemskog duha, Skadarliji, odlučili su se za hotel „Le petit Pijaf“.

– Može se reći da su to stalni gosti – kaže nam Bojan Ćurčin iz ovog hotela. – Sobe su bukirane na tri do sedam dana. Već godinama unazad dolaze nam i turisti iz Holandije.
TURCI, RUMUNI, SLOVENCI…

U STATISTIKU brojki turista uplivali su i turski državljani, čiji se dolasci iz godine u godinu povećavaju. Ipak, svoje mesto vernih posetilaca i dalje drže Rumuni i Slovenci.

NIŽE CENE ZA DESET ODSTO

BEOGRADSKI hotelijeri su dali čak deset odsto niže cene smeštaja u odnosu na prošlu godinu, što ih čini konkurentnijim u odnosu na tržište u regionu. Možda je i zato sve veći broj turista.(Novosti)