SVAKI rat u prošlom veku Srbiji je ostavio neeksplodirane mine i bombe, koje prete i danas. Na čak 12 lokacija u Savi i Dunavu nalaze se avionske bombe i rakete iz 1999. godine, a 600 hektara državne teritorije i danas je zasuto kasetnim projektilima. Redovno se otkriva municija iz borbi 1914-1918, a na 150 lokacija vrebaju bombe iz Drugog svetskog rata.

Ratni suveniri otkrivaju se u gotovo svim krajevima države, gde prete životima građana, ali i ometaju saobraćaj. Koliko problem zaostalih mina i bombi može da bude veliki opomenule su nas prošlogodišnje poplave, koje su zapretile da veliku količinu municije iz BiH i Hrvatske donesu u Srbiju.

Veliki rizik za bezbednost saobraćaja prave zaostale mine i avionske bombe u rečnim tokovima. Prema podacima Centra za razminiranje, koji se godinama bavi lociranjem pritajenih ubica i prikupljanjem sredstava za njihovo uklanjanje, navode da se pod vodom nalazi velika količina bombi iz različitih perioda.

– Neeksplodirane avionske bombe i rakete nalaze se kod mostova Bogojevo – Erdut i Bačka Palanka – Ilok – kaže Branislav Jovanović, direktor Centra.

RUSI ČISTE PARAĆINČLANOVI Rusko-srpskog odreda za humanitarno razminiranje „Emerkom deming“ radiće na razminiranju Karađorđevog brda kod Paraćina i ove godine. Reč je o projektu „Paraćin 7“ i površini od 577.000 kvadratnih metara oko magazina municije Vojske Srbije, u kojima se dogodila eksplozija 19. oktobra 2006. godine.

– U Novom Sadu locirane su uzvodno od mosta „Sloboda“, ali i nizvodno od železničkog mosta. Projektili se nalaze u Luci Pančevo, kod dalekovoda Ritopek – Ivanovo i u blizini mosta Smederevo – Kovin. Situacija je ista i u Prahovu, Šapcu, kod obrenovačke termoelektrane i u blizini fabrike u Bariču. Sumnjamo da se u Savi, na području sela Jamen, nalaze improvizovane minske naprave zaostale iz perioda sukoba 1991-1995. godine.

U toku agresije na SR Jugoslaviju, NATO je kasetne mine bacio na više stotina lokacija u 16 opština u Srbiji, ne računajući Kosovo i Metohiju. Žutim ubicama zasuti su Niš, Kraljevo, Brus, Bujanovac, Preševo, Kuršumlija, Raška, Gadžin Han, Tutin, Sjenica, Čačak, Vladimirci, Knić, Stara Pazova i Sopot.

Uprkos tragovima rata, demineri su prošle godine očistili 220 hektara zemljišta, od čega najviše u okolini Gadžinog Hana, Niša i Stare Pazove. Razminirana je površina od 27 hektara kod Bujanovca i 43 hektra u opštinama Pećinci i Čačak. Uništenje više od 2.000 komada kasetne municije, bombi i protivpešadijskih mina finansirano je od donacija Ruske Federacije i SAD. Kasetna municija nalazi se još na oko 600 hektara, a do sada je očišćena sa ukupne površine od 1.100 hektara.

– Završeno je izviđanje 2.000 hektara terena za koji se sumnjalo da je zagađen ubojnim sredstvima na području Stare Pazove, Gadžinog Hana, Knića, Niša, Sjenice, Tutina, Bujanovca, Preševa, Šida, Kraljeva, Raške, Vrnjačke Banje i Paraćina – navodi Jovanović.

Razminiranje je skup posao, koji se uglavnom finanasira od stranih donacija. Poređenja radi, demontiranje samo jednog avionskog projektila može da košta i 250.000 evra. Priliv novca poslednjih godina je smanjen, a Srbiji se u svetu često zamera da ne izdvaja dovoljno iz svog budžeta za uklanjanje zaostalih bombi i mina. Primer za to je Nemačka, koja je zauzela stav da će projekte za razminiranje u Srbiji pomoći tek kada Srbija u njima bude učestvovala sa makar 10 odsto od vrednosti donacije koju daje ova država. (Novosti)