Vesti Online

Bivša ministarka plakala: Nisam kriva!

BEOGRAD – Bivša ministarka za telekomunikacije Jasna Matić negirala je danas u Specijalnom sudu u Beogradu optužbe da je sa saradnicima zloupotrebama službenog položaja u Agenciji za promociju izvoza i stranih ulaganja (SIEPA) oštetila budžet Srbije, tvrdeći da nije prekršila nijedan zakon.

Jasna Matić (Foto: JuTjub)

Optužnica Matićevu i saradnike tereti da su oštetili budžet za ukupno 1.659.000 dinara zbog sklapanja ugovora o autorskim delima kao što su prevodienje i grafički dizajn, od toga sa zaposlenima u Agenciji 646.000 dinara, a za ugovore sa nezaposlenima U Agenciji 1.013.000dinara.

Matićeva je istakla da je sve radila u skladu sa zakonom kao i da su svi sačinjeni ugovori između Agencije i angažovanih lica bili neophodni za njen rad. Ona je tvrdila da bi obavljanje pomenutih poslova na bilo koji drugi način državu koštao mnogo više.

„Nije mi jasno kako neko može da tvrdi da su ti ugovori fiktivni kada za to osnova nema. Posle svega ne znam zasto sam optužena. Mislim da nijedan zakon nije prekršen. Sama tužiteljka je rekla da je Agencija imala budžet za sklapanje ugovora“, navela je Matićeva.

Bivša ministarka je istakla da je Agencija sa manje sredstava uspela da napravi velike rezultate koje su hvalili svi od domaćih institucija do Svetske banke.

Prema njenim rečima, između 2004. i 2007. izvoz se povećao duplo a strana ulaganja četiri puta.

Matićeva je ukazala da ni u jednom trenutku nije imala sumnju da ugovori sa tim licima nisu u redu, napominjući da su takvi ugovori sklapani i u drugim ministarstvima.

„Sva dela koja su uređena ugovorima o autorskim delima su završena“, navela je ona i dala primer ugovora za koji tužilaštvo tvrdi da je fiktivni.

To je, kako je navela, ugovor za prevođenje seminara japanske firme, na japanski i sa japanskog. Prevodilac je angažovan na preporuku japanske ambasade.

„Ne znam zašto je taj ugovor označen kao fiktivan kada je očigledno da to nije slučaj, a slično je navedeno i za ugovore o grafičkom dizajnu – to je tehnički posao za koji je potrebno znanje“, rekla je Matićeva.

Ona je navela da će u daljem toku suđenja odbrana pružiti dokaze da je bilo neophodno angažovati spoljne saradnike za poslove za koje nisu bili stručni zaposleni u SIEPA, mahom ekonomisti.

Odgovarajući na pitanja tužioca Matićeva je navela da kada je došla u Ageniciju u njoj nije bilo stalno zaposlenih, već su svi bili angažovani preko autorskih ugfovora, kao i da je u sefu agencije zatekla 700 dolara. Sistematizacija radnih mesta je doneta na njenu inicijativu.

Upitana o fondu u koji je, prema navodima tužioca, zaposleni trebalo da vraćaju deo svojih prihoda, ona je navela da novac nije vraćan jer fond nije postojao.

„Zaposleni su jednom prilikom dali po sedam hiljada dinara za kupovinu stolica jer nismo imali na čemu da sedimo“, navela je Matić.

Upitana da li je zahtevala da se zaključi ugovor sa njenim vozačem i sekretarom kada više nije radila u Agencioji, ona je navela da je razgovarno o tome da li postoji mogućnost da se oni zaposle u agenciji, ali da nije zahtevala.

Matićeva se tokom izlaganja zaplakala, govoreći o medijskom linču nakon pokretanja postupka protiv nje u martu prošle godine kada je bila uhapšena i pritvorena 15-ak dana. To je, kako je navela, bilo „poguno po bolest njene majke“.

Optužbe je na današnjem suđenju negirala i Vesna Perić iz SIEPE, tvrdeći da nije oštetila budžet, kao i da nije bilo nikakvih fiktivinih ugovora, jer su sva autorska dela iz ugovora odrađena.

„Nikakvu materijalnu korist nisam obezbedila ni sebi i ni drugima sve smo radili čvrsto po zakonu i danas sam ubeđena da je sve rađeno zakonito“, navela je Perićeva.

Za razliku od Matićeve, Perićeva je navela da je postojao fond u koji su zaposleni davali deo svojih prihoda za potrebe rada Agencije odnosno određene namene.

Na pitanje sudije da li se novac izdvajao svakog meseca, ona je rekla da nije već ad hoc po potrebi, kada su u pitanju neki seminari, putevi i slično.

Ona je čak navela da je svoj privatni auto davala na korišćenje za potrebe agencije.

Osim Matićeve i Perićeve optuženi su , takođe bivši čelnici SIEPE Bojan Janković i Božidar Laganin.

Oni se terete za produženo krivično delo zloupotrebe službenog položaja za koje je zaprećena kazna od dve do 12 godina zatvora. (Pravda)