Vesti Online

Biber: Srbija koristi Rusiju da ucenjuje EU

Austrijski ekspert za Balkan Florijan Biber ocenjuje da se region naššao u teškoj poziciji, pošto je Evropska unija u dubokoj krizi, o čemu svedoči i činjenica da nije mogla da upravlja izazovom kakav je bila izbeglička kriza, te je sve palo na pleća zemalja članica.

Florijan Biber

Foto: Univerzitet Grac / PromoFlorijan Biber

Biber u razgovoru za Tanjug o situaciji u regionu u političkom i bezbednosnom smislu na početku godine upozorava na krizu demokratskih procesa i mogućnost pogorššanja regionalnih odnosa.

“U regionu, kao i u pojedinim zemljama članicama, kao što su Poljska i Mađarska, imamo ozbiljnu krizu demokratije, u kojoj vladajuće partije otvoreno ili neformalno miniraju i podrivaju demokratske institucije“, kažže Biber, inače direktor Centra za južnoevropske studije Univerziteta u Gracu.

Prema njegovim rečima, „umanjenje demokratije“ i jačanje populističkih režima je rizik, pošto, kako objašnjava, populistički režimi manipulišu nezadovoljstvom građana i često su protiv vladavine prava i zaštite prava onih koji nisu u većini.

– To može voditi ka pogoršanju regionalnih odnosa, od čega strepim – ističe Biber.

On smatra da bi EU trebalo da bude u stanju da ponovo uspostavi svoj autoritet, kako povećanjem svoje kohezije među članicama, tako i u procesu proširenja, uključujući otvorenije protivljenje „autoritarnim tedencijama među svojim članicama, ali i na zapadnom Balkanu“.

– Izbori u Makedoniji i Crnoj Gori biće bitni pošto će pokazati da li autoritarni režimi mogu da prežive ili će pružiti prostor za promene – rekao je Biber.

On je dodao da ga brine i mogućnost da Srbija skrene sa puta reformi i demokratskih institucija, jer je vlada „neprijateljski raspoložena prema kritikama“, a mnoge zapadne vlade, po njegovom mišljenju, ignorišu ili nisu dovoljno kritičke prema takvim tendencijama.

Na spekulacije pojedinih medija u Srbiji da se Zapadu ne sviđa činjenica da Srbija u premijeru Aleksandru Vučiću ima previšše jakog lidera, kojeg ne možže da kontrolišše, on odgovara da je to deo konspirativnih tonova, „ponekad histeričnih“ mnogih medija, kako on to vidi.

-Mnoge zapadne vlade jasno podržavaju srpsku vladu i premijera Aleksandra Vučića zbog dijaloga sa Kosovom, a posebno i zbog konstruktivnih odnosa u regionu – ističe Biber i dodaje da zapadne vlade interesuje šta jedna vlada čini po pitanjima od značaja.

– Ako su zapadne vlade razočarane, one će to preneti, ponekad I javno, ali, stav da postoji bilo kakvo nezadovoljstvo vladom Srbije na Zapadu i da je to dovoljno značajno da se podstakne neka vrsta tajnog slabljenja vlade jeste teorija zavere – uveren je on.

Na pitanje da li Zapad ima interes da se na pojedine zemlje regiona oslanja i podržava ih više nego druge, on je naglasio da različite države slede različite politike koje često koincidiraju i, kada je reč o EU I NATO, one jesu koordinisane:

„Dok je po pitanju članstva u EU većina politika jedinstvena, postoji velika razlika u praksi, što je Unija udaljenija“.

Jasno je, kaže, da su neke zemlje poput Srbije i Hrvatske ekonomski važnije nego druge, kao i da je u nekima, poput Bosne i Hercegovine, i na Kosovu nivo investicija međunarodnih organizacija i aktera posebno veliki.

Kada je reč o položaju Srbije, imajući u vidu da je okružena NATO, da ide ka EU i želi da održi tesne veze sa Moskvom, Biber je rekao da mu tesni odnosi sa Moskvom deluju kao „dimna zavesa“.

– Nije jasno koji je interes Srbije u tim odnosima, pored pseudo sentimentalnih – navodi Biber.

Prema njegovim rečima, u interesu Srbije je da bude članica EU, te nisu jasni razlozi za težnju za tešnjim odnosima sa jednom zemljom u kojoj, kako ocenjuje, vlada diktatura, koja je okupirala delove susednih država i koja veoma malo ekonomski nudi.

-Mislim da srpska vlada Rusiju koristi kao adut prema EU, kao neku vrstu instrumenta za diplomatsko ucenjivanje – ocenio je i dodao da to sigurno ne možže biti dobra strategija.

– Zapadne vlade zasigurno nisu srećne zbog tesnih veza sa Rusijom, ali tu je potrebno napraviti razliku, jer nisu ni sve zemlje Zapada jednako kritične prema Moskvi – zaključio je Biber. (Blic)