IDF je uništio i poslednji tunel koji je otkriven tokom rata u Gazi u ponedeljak, međutim Hamas nastavlja da obnavlja i unapređuje ono za šta se zna da je od vitalnog strateškog značaja.

IDF-ova kontrolisana eksplozija u ponedeljak je simboličan cilj koji upotpunjuje ostvarenje jednog od najvažnijih ciljeva u prošlogodišnjem ratu u Gazi – uništavanje od oko 30 Hamasovih tunela za napade.

Tunel, koji se nalazi u blizini granice sa pojasom Gaze u oblasti prelaza Karni, oko tri kilometra od kibuca Nahal Oz, otkriven tokom rata, ali razaranje tunela je kontrolisano i sprovedeno u koordinaciji sa lokalnim stanovništvom.

Hamas je pretrpeo velike udarce u ratu. Otkrivanje i uništavanje tunela bio je jedan od najtežih udaraca za tu organizaciju. Odbrambeni establišment govori o “odvraćanju Hamasa”, ali koncept odvraćanja je očigledno krhk. Stoga u IDF-u procenjuju da je samo pitanje vremena do sledećeg kruga borbi. To može biti za nekoliko meseci ili godina.

Postoji jedna tačka potpunog slaganja u odbrambenom establišmentu: Hamas nastavlja u svojim naporima da nauči lekcije iz rata i rehabilituje svoje vojne kapacitete. Ne prođe nedelju dana bez izveštaja da ta organizacija ne vrši eksperimentalna lansiranja raketa prema zapadu u more.

Hamasu je još uvek teško da švercuje oružje u Gazu, posebno rakete, zbog izraelske obaveštajne službe a i zbog egipatskog doprinosa slabljenju organizacije. Egipat je razrušio kuće između Sinaja i pojasa Gaze da bi stvorio tampon zonu od 1.000 metara, koja bi potencijalno mogla biti proširena na 3 kilometara od granice. Kairo vidi Hamas kao grupu kojoj se mora suprotstaviti zbog svoje podrške džihadistima na Sinaju.

Međutim ovo ne sprečava Hamas da pravi domaće rakete u svojoj proizvodnji. U proteklih 6 meseci, od zaključenja rata u Gazi, veruje se da je Hamas napravio nekoliko stotina raketa, povoljne za različite opsege. Međutim u ovom momentu nije poznato da li je Hamas primio tehnološku pomoć od Irana, koja bi potencijalno unapredila domet i preciznost raketa.

Hamas takođe pokušava da skrene upotrebu građevinskog materijala i cement na rekonstrukciju tunela, mada uslovi zemljišta na području omogućavaju relativno lako i brzo kopanje tunela što posle omogućava izgradnju čvrstih tunela sa ograničenom količinom cementa.

Stoga, izraelski najveći problem ostaju tuneli. Hamas je počeo ponovo sa kopanjem jer razumeju da su oni strateški alat unapredi i poboljša, a takođe će učiniti sve što mogu da otežaju Izraelu da ih detektuje i otkrije u budućnosti.

Yossi Melman je izraelski novinar i pisac koji je specijalozivan za bezbednost i obaveštajne poslove. On je ko-autor Špijuni protiv Armagedona: unutar izraelskih tajnih ratova.

(Jpost) (isra-news)