Vesti Online

ANALITIČARI ZA ALO! Ako Albance neko ne zaustavi, proliće ponovo srpsku krv!

Ako se odmah ne umešaju međunarodne zajednice, na Kosovu će stvari izmaći kontroli!

Albanski teroristi

Albanski teroristi, Foto: Profimedia

 

Serija oružanih napada Albanaca na Srbe, u noći između nedelje i ponedeljka, pucnjava na njihove kuće dok su u njima spavala deca, skrnavljenje spomenika žrtvama NATO bombardovanja u selu Goraždevac, a zatim i nakon manje od 24 sata pucnjava na prodavnicu u selu Srbobran u momentu kada su u njoj bili srpski dečak i prodavačica, povratak su Albanaca na stare taktike zastrašivanja i proterivanja Srba, a cilj im je i stopiranje formiranja Zajednice srpskih opština, ocenjuju naši sagovornici.
U dosadašnjim brutalnim napadima čiji izvršioci još uvek nisu otkriveni pukom srećom niko nije povređen, a analitičari su saglasni da bi, ukoliko se ozbiljno ne umeša neka međunarodna organizacija i preuzme drastične mere na Kosovu, mogao da nastane neviđen haos, koji ne isključuje prolivanje srpske krvi.
Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun ističe za „Alo!“ da je ionako loša bezbednost Srba na Kosovu, nakon svega što se desilo prethodnih dana, sada dodatno pogoršana.
– Napadi na Srbe u Goraždevcu deo su sistemske kampanje zastrašivanja Srba na Kosovu i Metohiji, a naročito u Metohiji sa ciljem sprečavanja povrtaka Srba i etničkog čišćenja od njih, posebno u Peći, Klini i Orahovcu. Sve to je i deo kampanje koja se vodi protiv formiranja ZSO zajedno sa opstrukcijama u prištinskom parlamentu i konstantnim protestima opozicije. Albanci su se, dakle, vratili svojoj taktici, napadima na Srbe, koji bi, čini se, mogli da postanu masovni. Za svoje i dotad neprimereno ponašanje oni su dobili nagradu – Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, čime su na neki način i ohrabreni za svoje dalje postupke – objašnjava Drecun. On ističe da su Srbi nakon svih incidenata sasvim prirodno sada u panici i strahu.

Najnoviji napadi na KiM

Najnoviji napadi na KiM, Foto: Vlada Srbije

– Nemaju poverenje u kosovsku policiju, koja objektivno ne funkcioniše kako treba, a posebno su nepoverljivi jer je sačinjena mahom od Albanaca. Budući da su Albanci pucali na stambene objekte u kojim su bili ljudi, trafike i prodavnice u kojima je u tom momentu isto bilo Srba, sasvim su svesno išli na to da nekog mogu i da ubiju. Situacija je takva da bi sada morali da reaguju i EU, UN i Kfor – ističe naš sagovornik.
Direktor Foruma za etničke odnose i politički analitičar Dušan Janjić za „Alo!“ takođe ocenjuje da situacija na Kosovu odavno nije bila nestabilnija, a Srbi ugroženiji.
– Političko-bezbednosna situacija na Kosovu i više je nego nestabilna jer su na površinu počeli da isplivavaju sukobi između opozicije i vlasti, a sve na štetu Srba. Odavno važi jedno pravilo – kada god nešto na Kosovu ne valja, Srbi postaju mete! Opozicija u nemoći posegla je za najbrutalnijim sredstvima – uhvatiti i maltretirati Srbe, naročito Srbe u Goraždevcu, maloj enklavi gde su oni manjina. Ukoliko se pusti da ovaj, najnoviji niz napada prođe samo na osudi, dakle bez drastičnih mera, sve može da ode predaleko, da se situacija izmakne kontroli i da tamo nastane jedan opšti haos – upozorava Janjić. (Alo)