Vesti Online

Američki kongres usvojio nove sankcije Severnoj Koreji

Američki kongres usvojio je večeras nove sankcije Severnoj Koreji, reagujući na njeno četvrto testiranje nuklearnog oružja, saopšteno je u Vašingtonu.

Foto: Tanjug/AP

Predstavnički dom Kongresa usvojio je nacrt zakona o novim sankcijama s 408 glasova.

Senat je u četvrtak jednoglasno usvojio tekst zakona o uvođenju sankcija za sve osobe ili preduzeća koji podržavaju vlasti u Pjongjangu u nabavci i proizvodnji oružja za masovno uništavanje.

Senatori Ted Kruz i Marko Rubio, stranački kandidati za predsedničke izbore, prekinuli su predizbornu kampanju kako bi došli na glasanje u Senatu.

„Taj diktatorski režim treba da shvati da mora da snosi posledice za svoja dela“, izjavio je predsednik Predstavničkog doma Pol Rajan.

Severna Koreja saopštila je 7. februara da je uspešno lansirala posmatrački satelit uz pomoć rakete dugog dometa. Ta najava je izazvala brojne međunarodne osude jer se to dogodilo mesec dana nakon što je Pjongjang naveo da je izveo prvu probu hidrogenske bombe koja je mnogo snažnija od atomske bombe.

Severna Koreja sprovela je tri atomske probe koje koriste nuklearnu fisiju, 2006, 2009. i 2013. godine. Zbog tih proba, toj zemlji su uvedene međunarodne sankcije.

Ranijim rezolucijama UN Severnoj Koreji je naloženo da obustavi sve nuklearne aktivnosti i program proizvodnje balističih raketa. (Blic)