Vesti Online

ZAPAD ĆE POBESNETI: Kreće vojno savezništvo i veća saradnja Srbije i Kine!

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general LJubiša Diković potpisao je u Pekingu sa načelnikom Generalštaba Narodnooslobodilačke armije Kine generalom Fang Fenghuejem sporazum o donaciji našoj vojsci u vrednosti od 30 miliona juana, odnosno oko pola milijarde dinara, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Diković u Pekingu (Foto: Ministarstvo odbrane Srbije)

Reč je o najvećoj kineskoj donaciji Vojsci Srbije od NOA Kine, koja je i prethodnih godina našoj vojsci darovala vrednu intendantsku i informatičko-birotehničku opremu, sanitetska vozila i opremu za reagovanje u slučaju elementarnih nepogoda.

Načelnik Generalštaba VS je kineskom kolegi zahvalio na vrednoj donaciji i istakao da je Vojska Srbije zainteresovana za nastavak i produbljivanje vojno-vojno saradnje, posebno imajući u vidu intenziviranje političke, ekonomske i vojnoekonomske saradnje Srbije i Kine.

Generali Diković i Fang su razgovarali o mogućnostima za izvođenje zajedničkih vojnih vežbi, usavršavanju pripadnika dveju vojski u vojnim obrazovnim institucijama u Srbiji i Kini, zajedničkom učešću u mirovnim operacijama, kao i o saradnji u oblasti vojnog zdravstva, atomsko-biološko-hemijske odbrane i sajber bezbednosti.

Delegacija Vojske Srbije je juče posetila elitnu Treću gardijsku diviziju, zaduženu za odbranu Pekinga, danas – Akademiju ABHO, dok će sutra u Šangaju posetiti Drugu vojnomedicinsku akademiju, najvažniju instituciju kineske vojske za obrazovanje u oblasti medicinskih nauka.

Izvor: Politika,(Pravda)