Vesti Online

www.pregledvesti.com

Amerikanci nemaju više gde da skladište naftu

SAD imaju toliko sirove nafte da im ponestaje prostora za njeno skladištenje, a to bi u narednim mesecima moglo dodatno da obori cene nafte i benzina, navode analitičari.

U proteklih sedam nedelja, SAD su proizvodile i uvozile u proseku milion barela nafte dnevno više nego što su trošile, prenosi agencija AP.

Ta suvišna nafta skladišti se u rezervoarima, pre svega u najvećem trgovinskom čvorištu u Kušingu, Oklahoma, što je dovelo do toga da američke zalihe nafte dostignu najviši nivo u poslednjih 80 godina.
Ukoliko se takav razvoj situacije nastavi, rezervoari bi mogli da se približe operativnom limitu već sredinom aprila, što bi dovelo do potonuća cene nafte i gasa.
„Činjenica je da nam u SAD ponestaje kapaciteta za skladištenje nafte“, rekao je šef odeljenja za istraživanje nafte u Sitibanci Ed Mors, dodajući da bi nafta mogla da pojeftini i na 20 dolara u odnosu na sadašnjih 50.
Prosečna cena benzina u SAD je 2,44 dolara za galon (64 centa za litar), što je 1,02 dolara po galonu (27 centi po litru) jeftinije nego u istom periodu 2014, ali i 37 centi (10 centi po litru) manje nego prošlog meseca.