Vesti Online

Vulin: Nećemo dozvoliti prebacivanje migranata iz Mađarske

Srpski organi neće dozvoliti nasilno prebacivanje migranata iz Mađarske ili bilo koje druge zemlje na teritoriju Srbije, poručio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, najavljujući da će Beograd zatražiti objašnjenje od mađarskih kolega o novom zakonu koji je usvojen.

Nakon što je Mađarska juče usvojila zakon koji policiji dozvoljava da vraća natrag ilegalne migrante koje otkrije unutar zone od osam kilometara od južne mađarske granice prema Srbiji, Vulin je istakao da nijedna zemlja ne može da nametne obaveze drugoj zemlji.

„Nijedna zemlja ne može da donese zakon koji će se odnositi na neku drugu zemlju, a koji će proizvoditi posledice. Kada bi se Srbija tako ponašala imali bismo domino efekat odavde pa do Turske”, rekao je Vulin novinarima.

Navodeći da to nije nešto što se može sprovesti, Vulin je istakao da naši organi neće dozvoliti bilo čije nasilno prebacivanje iz Mađarske ili bilo koje druge zemlje na teritoriju Srbije.

„Postoje zakoni koji su iznad nacionalnog zakonodavstva, dakle postoje međunarodni zakoni i zna se na koji način neka osoba može biti vraćena iz konkretne zemlje. Samo će se međunarodno pravo u tom smislu, što se nas tiče, primenjivati i na odnose Mađarske i Srbije”, rekao je Vulin.

On je dodao da Srbija neće biti nikakav „parking” za migrante, odnosno prostor u kome će moći da šalju ljude samo zato što su tako odlučili.

Vulin je napomenuo da mađarski zakon implicira da bi i bez sporazuma, dogovora, razgovora i međunarodnog prava neko mogao biti vraćen na teritoriju Srbije, a to je za nas apsolutno neprihvatljivo.

„Srbija ne može da dozvoli da bilo ko donosi zakone koji stvaraju obavezu za nju i takve obaveze nećemo prihvatiti”, rekao je Vulin.

Na pitanje da li funkcioniše sporazum o readmisiji sa Mađarskom, on je rekao da taj sporazum funkcioniše, ali da se on odnosi na naše državljane.

„Ne postoji sporazum po readmisiji koji se odnosi na državljane drugih zemalja”, rekao je Vulin. (Tanjug),(Politika)