Vesti Online

Vujanović: Prevremeni izbori odlažu integracije

Prijevremeni parlamnentarni izbori u narednoj godini ne bi imali smisla i nesumnjivo bi pokazali da Crna Gora nije posvećena NATO integracijama, što bi rezultiralo odglaganjem poziva za članstvo, rekao je u intervjuu za Glas Amerike predsjednik Filip Vujanovic.

Predsjednik Crne Gore Filip VujanovicPredsjednik Crne Gore Filip Vujanovic

Vujanović je dodao da bi to bi bila velika šteta za Crnu Goru, a da bi odgovornost bila na vladajućoj koaliciji.

Predsjednik Vujanović za naš program kaže da je zadovoljan učincima državne politike Crne Gore u godini koja je za nama, posebno na spoljno-političkom planu:

„Veoma sam zadovoljan proteklom godinom. U integracijama smo postigli značajan uspjeh. Otvorili smo 16 poglavlja u pregovorima sa EU, dva smo zatvorili, u poglavljima 23 i 24 pokazali visok stepen pouzdanosti i kooperativnosti ostvarenja očekivanja. Pokazali smo da smo dobar i pouzdan partner EU u procesu pristupanja. U odnosu na NATO, veoma sam zadovoljan zaključcima Samita u Velsu koji su opredijelili intenzivirani i fokusirani dijalog sa Crnom Gorom. Time su pokazali da su spremni da naprave izuzetak za Crnu Goru i da ćemo naredne godine sa nivoa, ne Samita kako je to ranije bilo, nego Savjeta ministara inostranih poslova, dobiti poziv za članstvo. Smatram da je velika obaveza Crne Gore da taj poziv i dobije. U ekonomskom smislu, ostvarili smo značajne uspjehe. Stvoreni su svi uslovi za gradnju dijela autoputa od Podgorice do Mateševa koji je važan aspekt razvoja Crne Gore, važan i sa aspekta bezbjednosti saobraćaja i povezivanja sjevernog dijela države sa kontinentalnim dijelom i ukupno razvoja sjevera Crne Gore. Uspjeli smo da sačuvamo i KAP koji je najveći industrijski kapacitet zemlje koji stvara uslove da sa svojim razvojem zaposli nove ljude – i to značajan broj ljudi. S druge strane, uspjeli smo da u krajnje nepovoljnim uslovima imamo dobru turističku sezonu, koja je najbolja do sada. U ovoj godini otvorili smo 11 novih hotela i stvorili uslove da turistički razvoj ide uzlaznim trendom. Ono što bi mogla da bude neostvarena ambicija jeste bolje iskorišćenje sadsržaja poljoprivrede, veće ostvarenje preduzetnišptva u oblasti poljoprivrede i korišćenje sjajnih poljoprivrednih resursa, posebno na sjeveru, kako bi naši građan u okviru porodičnog biznisa našli prostor za svoj angažman. 

Budući da su kriterijumi i pretpostavke za ulazak u NATO slični onima koje zahtijeva i EU, Vujanovića smo pitali koliko je Crna Gora uradila u oblasti vladavine prava, posebno u kontekstu aktuelnih pregovora:

„Ubijeđen sam da ta oblast, koju nazivamo poglavljima 23 i 24 ide dobrom dinamikom i da je Crna Gora pokazala svoju odlučnost da i u dijelu osnovnih ljudskih prava i sloboda, i u dijelu funkcionisanja pravosuđa kroz zaštitu ljudskih prava, želi da ostvari maksimum. Siguran sam da ćemo to pokazati i u implementaciji zakona koje smo donijeli, a vjerujem i u punom partnerstvu sa ekspertima EU i NATO koji taj dio na pažljiv način sagledavaju, a kroz intenzivirani i fokusirani dijalog NATO-a i neposredno učestvuju u kreiranju vladavine prava. “ (Glas Amerike)