Vesti Online

VLADIKA SE PREIGRAO Kako je sprečeno da SPC postane ruska marioneta

Srpska pravoslavna crkva učestvovaće na Saboru pravoslavnih crkava sveta koji počinje danas na Kritu uprkos pokušaju Ruske crkve da minira ovaj skup.

Srpski patrijarh Irinej

Foto: Đ. Kojadinović / RAS SrbijaSrpski patrijarh Irinej

Kako “Blic” saznaje, glavni igrač Moskovske patrijaršije u ovom slučaju bio je vladika bački Irinej, koji je i portparol SPC. Prema stavu većine vladika, ovakvim angažmanom vladika bački je bukvalno pokušao da izvede puč unutar SPC.

A evo kako se ta drama odvijala u prethodnim danima i kako ju je naposletku presekao patrijarh Irinej, uz podršku mladih vladika.

Ruska hegemonija

Moskovska patrijaršija nedeljama nastoji da sabotira Sveti i veliki sabor pravoslavnih crkava koji se održava od 17. do 26. jula na Kritu, i želi da se na njemu ne okupe patrijarsi i episkopi svih 14 pravoslavnih crkava.

Ruska crkva bi, naime, da zadrži svoju hegemoniju u pravoslavnom svetu, da bude prva i glavna, a ne želi da primat na zasedanju ima carigradski patrijarh Vartolomej, kao prvi među jednakima. U ostvarivanju tih ciljeva, Srpska crkva je, uz Bugarsku, trebalo da bude ruska marioneta.