Vesti Online

Viši zvaničnik NATO: Svetski rat je neizbežan i počinje do leta

Viši zvaničnik NATO-a je rekao bivšem obaveštajnom analitičaru NSA, Džonu Šindleru, da će svet „verovatno biti u ratu“ ovoga leta.

Ilustracija (Foto: flickr.com)

„Verovatno ćemo biti u ratu ovoga leta, a uz malo sreće to neće biti nuklearni rat“, rekao je zvaničnik prošle nedelje.

Iako je komentar retvitovan preko 400 puta, nije privukao pažnju mejnstrim medija, što je čudno, s obzirom da Džon Šindler ima mnogo vojnih veza na visokim nivoima.

Iako to nije navedeno, pretpostavlja se da komentar ima veze sa rastućim tenzijama između SAD i Rusije.

Neki analitičari smatraju da je komentar „namerno iscurio“ iz NATO izvora da bi se naglasilo koliko je situacija ozbiljna.

Početkom meseca, NATO je pokrenuo najveće do sada vojne vežbe na pragu Rusije. Moskva je odgovorila sprovođenjem „provokativnih“ ratnih igara u Mediteranskom moru u koordinaciji sa kineskom vojskom, a to su bile prve zajedničke pomorske vojne vežbe ovih dveju supersila.

NATO snage takođe učestvuju u jednoj od najvećih evropskih vojnih vežbi borbenih aviona, a u vežbama koje traju 12 dana će se naći vojske SAD, Velike Britanije, Švajcarske, Holandije, Nemačke, Francuske, Finske, Norveške i Švedske.

Tenzije rastu i između SAD i Kine, a Global Times, kineski državni medij, upozorio je da je „rat neizbežan“ ako Vašington ne prestane da zahteva od Pekinga da obustavi izgradnju veštačkih ostrva u Južnokineskom moru.

„Ukoliko SAD ne odustanu od zahteva da Kina prekine svoje aktivnosti, rat između SAD i Kine će biti neizbežan u Južnokineskom moru“, pisalo je u novinama. „Intenzitet konflikta će biti veći nego inače“.

Si En En je prošle nedelje otkrio da je kineska Mornarica u nekoliko navrata slala upozorenja američkim izviđačkim avionima koji lete iznad Južnokineskog mora.

Milijarder i investitor Džordž Soroš je takođe upozorio da se svet kreće ka Trećem svetskom ratu zbog potencijalnog ekonomskog kolapsa.

Napominjući da će Peking možda morati da okupi svoje stanovništvo protiv spoljne pretnje da bi sprečio interni kolaps, Soroš kaže: „Postoji prava opasnost da će Kina politički i vojno stati na stranu Rusije, a u tom trenutuku će pretnja o Trećem svetskom ratu postati stvarna“.

U kineskom dnevniku People’s Daily, kineski vojni profesor, Han Sudong, upozorio je da Peking treba da se pripremi za Treći svetski rat koji bi mogao da izbije zbog konflikta između SAD i Rusije oko Ukrajine. (Pravda)