Vesti Online

VERBIĆ ODGOVORIO SINDIKALCIMA Ocene će zaključiti neki drugi nastavnici

Ministar prosvete Srdjan Verbić rekao je danas da školska godina neće biti dovedena u pitanje zbog štrajka prosvetnih radnika i naveo da će učenicima, ako ne nastavnici članovi sindikata, ocene na kraju prvog polugodišta zaključiti neki drugi nastavnici.

 

Srđan Verbić

– Strogo gledajući, nastavnici mogu da se ne pojave na nastavničkom veću i da ne zaključe ocene ali mi to ne možemo da dozvolimo. Čemu nam onda služi škola – rekao je Verbić i istakao da postoji rešenje ako se đaci „uzimaju kao taoci ove situacije“.

 

 

Pročitajte još

Đaci, će kako kaže, dobiti ocene na kraju prvog polugodišta.
– Nastavnici će dati ocene, mogu da budu i neki drugi nastavnici – rekao je Verbić u emisiji Kažiprst.
Ponovivši da postoji mogućnost bojkota nastavnika u zaključivanju ocena, Verbić ipak ne veruje da imamo takvih ljudi u prosveti.
– Ako ih bude, biće teško, ali ćemo naći rešenje – rekao je on.
Verbić je naveo da se sa štrajkačima može da dogovoriti ako su zahtevi, kako kaže, realni. Međutim, sindikati, ističe ministar, imaju ili trivijalne ili potpuno nemoguće zahteve.
Realno je, kako kaže, da je potrošeno puno energije na nešto što nam nije trebalo, a trebalo je energiju trošiti na rad na platnim grupama.
– Da nastavnici budu u onoj platnoj grupi u kojoj će istog trenutka biti zadovoljni – rekao je Verbić i istakao da Posebnim kolektivnm ugovorom prosvetni radnici ne dobijaju „bog zna šta“ već samo dobijaju lideri sindikata, što je, kako je naveo, takodje trivijalno.
Međutim, za ministra prosvete nije moguće da zaposleni u školama budu izuzeti od smanjenja plata, čemu se inače protive i protestuju već pet nedelja.
– Ne moramo mi da poštujemo dogovor sa MMF, ne mora da postoji ova vlada, ali da li je to zaista ono sto želimo – rekao je Verbić i istakao da se mora pametnije ulagati u obrazovanje.
Sindikati prosvete protestovali su danas na beogradskom Trgu Nikole Pašića odakle su poručili da djaci neće dobiti knjižice sa zaključenim ocenama na kraju prvog polugođa.
– Nastavnici, članovi četiri reprezentativna sindikata neće zaključiti ocene đacima na kraju prvog polugodišta jer će bojkotovati sednice odeljenjskih veća – rekao je novinarima predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dragan Matijević. (Blic)