Vesti Online

Ubijen vođa Hezbolaha

Bejrut – Ključni libanski militant Samir Kantar ubijen je u raketnom napadu u blizini sirijskog glavnog grada Damaska, saopštio je Hezbolah. Ova libanska šiitska militantna grupa navela je da je Kantar stradao u vazdušnom napadu Izraela, prenosi Bi-Bi-Si. Kantar je bio uhapšen u Izraelu 1979. zbog terorističkog napada, ali je oslobođen 2008. u razmeni zarobljenika.

Izraelski ministar građevinarstva i stanogradnje Joav Galant pozdravio je činjenicu da je Kantar ubijen, ali nije potvrdio da je Izrael bombardovao mesto na kojem je bio. „Ne potvrđujem niti demantujem bilo šta u vezi sa ovom stvari“, rekao je Galant Izraelskom radiju.

Tokom vremena provedenog u izraelskom zatočeništvu Kantar je bio poznat kao vođa libanskih zatvorenika u jevrejskoj državi. On je optužen za ubistva tokom napada na stambeni blok u mestu Naharija 1979. Kantar je tada imao samo 16 godina. U napadu su ubijena dvojica policajaca, jedan muškarac i njegova četvorogodišnja ćerka. Jedna beba se ugušila sakrivena u kredencu.

Kantar je optužen da je četvorogodišnju devojčicu usmrtio kundakom, što je on negirao. „NJegovo oslobađanje 2008. u zamenu za tela dvojice izraelskih vojnika koje je Hezbolah zarobio 2006. bilo je izuzetno kontroverzno. Smatra se da je Kantar posle oslobađanja postao vodeća ličnost u Hezbolahu“, navodi u svom izveštaju britanski javni servis.

Hezbolah je poslao stotine boraca u Siriju, podseća se u izveštaju, da ratuju na strani lojalnoj predsedniku Bašaru el Asadu. Septembra ove godine američki Stejt department Kantara je označio kao teroristu i jednog od „najistaknutijih i najpopularnijih portparola“ Hezbolaha. „Otkako se vratio, Kantar je takođe igrao operacionalnu ulogu, uz pomoć Irana i Sirije, u izgradnji terorističke infrastrukture Hezbolaha na Golanskoj visoravni“, saopštio je tada Stejt department.

Kantar je ubijen u raketnom napadu na stambenu zgradu u Jaramani u blizini Damaska u nedelju ujutru. Taj kraj je uporište vladinih snaga, navodi Bi-Bi-Si. „Dva izraelska ratna aviona izvela su napad ciljajući zgradu u Jaramani i gađajući označeno mesto sa četiri rakete dugog dometa“, saopštile su Nacionalne odbrambene snage lojalne Bašaru Asadu.

Smatra se da je Izrael, otkako je u Siriji počeo rat, izveo brojne napade gađajući Hezbolah, navodi britanski servis.

– (Danas)