Vesti Online

U Ukrajini počela nova mobilizacija, po potrebi biće pozvane i žene starosti od 25 do 50 godina

Zakon o delimičnoj mobilizaciji u Ukrajini, objavljen u listu „Glas Ukrajine“ od 20. januara, stupio je na snagu. Ukupno u 2015. moglo bi da bude mobilisano oko 104 hiljade ljudi.

ukrajinski vojnici rusvesna 642x487 U Ukrajini počela nova mobilizacija, po potrebi biće pozvane i žene starosti od 25 do 50 godina

U 2015., mobilizacija će biti obavljena u tri faze, za 210 dana. Još dve su planirane u aprilu i junu.

„Ovaj zakon stupa na snagu danom objavljivanja,“ – kaže se u dokumentu.

15. januara, Vrhovna Rada Ukrajine odobrila je predlog zakona o delimičnoj mobilizaciji u 2015. 19. januara, Porošenko ga je potpisao.

Prema tom dokumentu, u 2015., mobilizacija će biti obavljena u tri faze za 210 dana. 20.januara počinje prva faza mobilizacije od 90 dana, u aprilu – druga od 60 dana i u junu – treća, takođe u trajanju od 60 dana.

Ovo je četvrti talas mobilizacije u Ukrajini. Prva tri su obavljena 2014. godine. 14. januara Porošenko je rekao da niko od regruta neće biti poslat u zonu „antiterorističke operacije u Donbas.“

Ministar odbrane Stepan Poltorak rekao je ranije da samo u 2015. moglo bi da bude mobilisano oko 104.000 ljudi. Tokom tekuće godine će biti pozvano oko 50 hiljada građana.

Mobilizacijom neće biti obuhvaćene određene kategorije vojne službe – posebno nepodobnih iz zdravstvenih razloga, studenati i diplomaci, sveštenici, roditelji troje ili više dece, stanovnicima teritorija izvan kontrole ukrajinskih vlasti.

Predstavnik Generalštaba Ukrajine Volodimir Talalai rekao je da onaj koji izbegava vojnu obavezu u Ukrajini suočava sa kaznom od dve do pet godina zatvora. Prema njegovim rečima, ako bude potrebno, u vojsku će se zvati i žene starosti od 25 do 50 godina.

Iz Porošenkove administracije su izjavili da svi zvaničnici i poslanici podležu mobilizaciji. (Pravda)