Vesti Online

TENZIJE Pjongjang ispalio dve rakete, zapretio „nemilosrdnim udarima“

Severna Koreja ispalila je dve rakete kratkog dometa u Istočno more i zapretila da će izvesti „nemilosrdne udare“ protiv SAD i Južne Koreje.

Južnokorejska agencija Jonap je javila da su rakete ispaljene uoči samog početka zajedničkih godišnjih vojnih vežbi Južne Koreje i SAD, što je razjarilo Pjongjang.
„Situacija na Korejskom poluostrvu je ponovo na pedalj od ivice rata. Sredstva kojima bi se izborili sa agresijom i ratom američkih imperijalista i njihovih sledbenika nije ni dijalog, niti mir. S njima se treba obračunati samo nemilosrdnim udarima „, navela je agencija KCNA reči portparola Korejske narodne armije (KPA).

Zajedničke vežbe Južne Koreje i SAD trajaće osam nedelja, velikog su obima i u njima učestvuje oko 200.000 korejskih i 3.700 američkih vojnika. Ovogodišnji manevri će obuhvatiti u posebnom segmentu i kompjuterski simuliranu vežbu, a angažovane su vazduhoplovne, kopnene i pomorske snage.

Portparol KPA je te vežbe nazvao „opasnim nuklearnim ratnim vežbama za invaziju na Severnu Koreju“, kao i „neoprostivom ratnom histerijom nečasnih neprijateljskih snaga“.
Severnokorejski lider Kim Džong-Un apelovao je pre dva dana na vojsku da se pripremi za rat sa SAD i njihovim saveznicima.
„Situacija u kojoj je veliki rat za nacionalno ujedinjenje neminovan zahteva da sve jedinice Korejske narodne armije postanu jedinice elitne Garde u potpunosti spremne za rat -politički i ideološki, u vojnoj tehnici i materijalu“, poručio je Kim, prenela je KCNA.
Pjongjang svake godine pojačava ratobornu retoriku u vreme održavanja zajedničkih američko-južnokorejskih vojnih vežbi zbog kojih uvek dolazi do porasta tenzija na podeljenom Korejskom poluostrvu.  (Blic)