POSKUPLjENjE struje neće biti veće od osam odsto, saznaju „Novosti“. Iako je prvobitni dogovor sa MMF bio da kilovati odu naviše 15 odsto, Vlada Srbije usvojiće u sredu izmene Memoranduma po kojem će predlog naše izvršne vlasti biti da poskupljenje bude upola manje. Danas će se znati i da li će država uvesti i akcizu za kilovate i kolika će ona tačno biti.

Ako se dogodi da se namet na korišćenje struje uvede, postoji mogućnost, koja je najizvesnija, da akciza do kraja godine ostane na nuli. Nakon toga će država odlučiti da li da je podiže, ukoliko državnoj kasi bude trebalo sredstava.

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović izjavio je da će upravo na današnjoj sednici Vlade biti razmatran dokument koji se šalje u Vašington, a odnosi se na reviziju sporazuma sa MMF.

– To je revidiran Memorandum ekonomske i finansijske politike, u kom se preciziraju sve stvari koje su se dogodile u prvom kvartalu – objasnio je ministar Vujović. – Intenzivno se pripremamo da krenemo sa analizom onoga što se dešava u drugom kvartalu i očekujemo da ćemo krajem avgusta, kada budemo razmatrali ovogodišnje podatke, imati jasniju sliku o tome šta je sve moguće.

Prema njegovim rečima, tu će se videti na kojim mestima mogu da se relaksiraju neke stvari iz programa. To je, kako je objasnio Vujović, posebno važno kod investicija i monetarne politike, da bi bilo većeg stepena zapošljavanja i bržeg privrednog rasta.

Procedura za poskupljenje struje nalaže da EPS pošalje zahtev u Agenciju za energetiku. Agenciji treba nekoliko dana za protokol, a kada odobri poskupljenje, vest se pušta u „Službenom glasniku“ i informišu se građani – zašta treba mesec dana. Tako, ukoliko već danas EPS pošalje zahtev za novu cenu kilovata, prvi uvećani računi za električnu energiju stigli bi za drugu polovinu jula.

MMF TRAŽI 15 PROCENATA

CENA struje u Srbiji biće povećana za 15 odsto, rekli su Tanjugu u sedištu Međunarodnog monetarnog fonda. Poskupljenje struje planirano je aranžmanom iz predostrožnosti koji je Srbija potpisala sa tom finansijskom institucijom. Nova cena trebalo je da stupi na snagu 1. aprila, ali je, podseća zvaničnik MMF u Vašingtonu, odloženo na predlog Vlade Srbije. (Novosti)