LONDON – Oko 100.000 Severnokorejaca poslato je u inostranstvo da rade bez nadoknade, pošto režim pleni njihove plate i taj novac koristi za kupovinu luksuzne robe i građevinske radove u Pjongjangu, poručuju aktivisti za ljudska prava.

Direktor grupe za ljudska prava NK Voč sa sedištem u Seulu Ahn Mjeong-čul rekao je za „Telegraf“ da Kim Džong Un eksploatiše radnike uzimajući njihove plate za podmirivanje ličnih potreba.

„Sumnjamo da on koristi deo novca kako bi kupovao luksuznu robu za pripadnike svoje elite i finansirao građevinske radove u Pjongjangu, koje je nedavno pokrenuo da bi demonstrirao svoju vlast“, dodao je on.

Aktivisti podsećaju da Severna Koreja šalje radnike u inostranstvo od osamdesetih godina prošlog veka, ali se ta praksa pojačala 1990-ih, kada je zemlju zahvatio ekonomski haos i glad.

Kako se navodi u saopštenju grupe aktivista iz Severnokorejskog strategijskog centra, slanje radnika u inostranstvo dodatno je uznapredovalo od dolaska Kim Džong-una na vlast, kada je, kako pišu aktivisti, prikupljanje deviza postalo od velike važnosti za državu bez ekonomske stabilnosti.

Ponovno širenje te prakse je, kako tvrde, delimično posledica povećanih međunarodnih sankcija zbog kojih režim u nedostatku novca traži nove izvore prihoda.

Zarade radnika u inostranstvu, isplaćene u stranim valutama, obezbeđuju prihode od vitalne važnosti za ostanak na vlasti Kim Džong-unove Radničke partije, piše „Telegraf“.

Prema procenama aktivista, najveći broj radnika, između 20 i 25 hiljada, odlazi u Rusiju, a veliki broj njih radi na Bliskom istoku, u Jugoistočnoj Aziji, Africi i Kini. (Novosti)