Vesti Online

Srpsko blago sa Kosmeta u rukama mafijaša

Deo ikona opljačkanih iz 35 hramova Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji u martu 2004. godine prodat je na ilegalnom tržištu. Deo novca koji je zarađen od ovih kriminalnih radnji, korišćen je i za finansiranje terorizma!

ljeviska 1 365x487 Srpsko blago sa Kosmeta u rukama mafijaša

Ove zapanjujuće podatke saopštio je Ćilufo Gaspare, italijanski oficir pri Kancelariji za obaveštajnu vezu Komiteta za kontrolu carinskih propisa u Svetskoj carinskoj organizaciji, na sednici ovog tela u Briselu.

Gaspare, odličan poznavalac situacije na Kosmetu, kao iskusan carinski stručnjak odlučio je nedavno da na sednici Kancelarije za obaveštajnu vezu govori upravo o stradanju srpskog nacionalnog blaga. Povod za tu sednicu svetskih carinika bila je operacija „Odisej“, koja je krajem marta vođena protiv krijumčara umetnina i kulturnog blaga u 43 zemlje sveta, a u ovoj tajnoj operaciji učestvovala je i Uprava carina Srbije.

– Poslednjih godina, zbog nestabilne političke situacije i ratova na Bliskom istoku i istočnoj Evropi pojačane su krađe i krijumčarenje umetnina i antikviteta. Ovaj proces prati i povećana tražnja, ali i sve veće cene na ilegalnom tržištu kulturnog blaga u zemljama zapadne Evrope – objasnila je Branka Knežević, načelnik našeg Odeljenja za carinske istrage.

Srpska carina sarađuje sa Evropolom, Interpolom i Uneskom, koji su joj upravo poslali informacije o pojačanom krijumčarenju kulturnog blaga iz Iraka i Sirije, ali i sa Kipra, iz Litvanije i Rusije. Svi srpski carinici su obučeni i koriste posebno uputstvo za otkrivanje i zaštitu umetnina i antikviteta. Krijumčarima nacionalnog blaga bave se i Odeljenje za suzbijanje krijumčarenja, Odeljenje za carinske istrage, kao i Obaveštajna služba Uprave carina.

Kao primer zaplene realizovane tokom akcije „Odisej“ na teritoriji Srbije, Ognjen Pantelić, pomoćnik direktora Uprave carine, navodi primer skupocenog antičkog ćupa otkrivenog na graničnom prelazu Horgoš.

– Taj bronzani ćup su otkrili naši carinici na izlazu iz zemlje, u „mercedesu“ jednog bugarskog državljanina koji se navodno uputio u Slovačku. U razgovoru sa carinicima je, međutim, priznao da je nameravao da ga proda u nekoj od zemalja zapadne Evrope – kaže Pantelić, dodajući da takvi primeri, nažalost, nisu usamljeni.

Jedan Bugarin nedavno je uhvaćen kako tajno prenosi preko našeg prelaza ka Evropi dve ikone u duborezu, čija je vrednost na ilegalnom tržištu 5.000 evra. Naši carnici su nedavno na graničnom prelazu Batrovci zaplenili oko 50 predmeta za koje se sumnja da imaju antikvitetnu vrednost. Ova „bogata“ kolekcija pronađena je u „opelu“ kojim je putovao bugarski bračni par.

– Pronađene su četiri puške kremenjače, sedam noževa, četiri sablje, jedan pištolj s kraja 19. veka, šest starinskih satova, od kojih su dva marke „napoelon“ i pet lampi. Pored toga, tajnu kolekciju su činili srebrni i zlatni predmeti: 18-karatni džepni sat, šest srebrnih čajnika sa istim brojem tacni, jedna srebrna kutlača, ali i set od 12 srebrnih čašica za rakiju. Putnici su izjavili da se bave kolekcionarstvom i da se vraćaju kući iz Francuske u kojoj su bili radi nabavke novih predmeta za njihovu kolekciju – rekla je Branka Knežević.

Glavni krijumčari umetnina na ovim prostorima su Bugari, o čemu svedoče i pokušaji takvog šverca u kojima su osujećeni. Kupci su, naravno, bogati Evropljani koji kolekcije popunjavaju predmetima sa ilegalnog tržišta, dok je najviše otkrivenih i zaplenjenih krijumčarenih umetničkih dela i antikviteta bilo na graničnom prelazu Horgoš kod Subotice. (Pravda)