VANREDNI popis stanovnika u opštini Bujanovac prvi je na listi zahteva koju su predstavnici srpskih udruženja iz ovog grada predali Vladi Srbije. Oni su zatražili prijem kod premijera Vučića, od koga očekuju „konkretnu akciju za zaustavljanje albanizacije juga Srbije“. Svoje zahteve potkrepili su peticijom sa 7.000 potpisa, koje su još 2009. godine dostavili i Narodnoj skupštini.

Pokret za opštinu Bujanovac, Odbor za ljudska prava i Zavičajni klub Bujanovčana u Beogradu od Vlade Srbije traži da utvrdi tačan broj stanovnika ove opštine.

– Na delu je svesna manipulacija brojem stanovnika albanske nacionalnosti – kaže prvi čovek Pokreta za opštinu Bujanovac Mile Stojanović. – Vanredni popis je i javno prihvaćana obaveza države prema srpskom i albanskom narodu, koju su 2013. godine preuzeli tadašnji premijer Ivica Dačić i predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije Zoran Stanković.

Srbi iz Bujanovca od premijera traže reviziju biračkog spiska, koji je pun netačnosti i proizvoljnosti. U prilog tome navode da je više od 2.000 Albanaca upisano bez matičnog broja, kao i da je veći broj birača stariji čak i od sto godina. Navode da broj albanskih glasača godinama raste, iako njihovi političari redovno govore o stalnim iseljenjima njihovih sunarodnika na KiM i u EU. Stvaranjem „mutne vode“ u spiskovima tumači se i bojkot zvaničnog prebrojavanja stanovništva 2011. godine.

– Prema ranijem dogovoru sa Zoranom Stankovićem, tražimo proveru prijave boravka svih građana Bujanovca. Razlog za to su uočene brojne nepravilnosti i lažne prijave Albanaca, o čemu je govorio i predstavnik EU u Srbiji Vensan Dežer – navodi drugi potpisnik zahteva Svetislav Veličković, iz Odbora za ljudska prava Bujanovca.

Na listi zahteva je i zakazivanje vanrednih lokalnih izbora, koji bi trebalo da budu sprovedeni posle čišćenja biračkog spiska, kako bi sastav lokalnog parlamenta odgovarao nacionalnoj strukturi stanovništva. Bujanovački Srbi od Vlade traže i donošenje programa za zaustavljanje prinudnog iseljavanja nealbanskog stanovništva, jer se poslednjih godina kuće i imanja prodaju u bescenje.

Kao dokaz diskriminacije, ali i neracionalnog trošenja para, u dopisu adresovanom na Nemanjinu 11 navodi se i sumnjiva izgradnja skupog vodovoda u slabo naseljenom selu Breznica i nepotrebna rekonstrukcija glavnog gradskog trga. Istovremeno, most preko Južne Morave, koji je jedina veza srpskih sela s gradom, već godinu dana je neupotrebljiv.

ULICE TERORISTIMA

SRBI iz Bujanovca u prilog njihove ugroženosti navode da od 12 ključnih rukovodećih lokalnih pozicija čak 11 zauzimaju Albanci. Srbin je na čelu samo jedne ustanove – vrtića za decu. Poseban kuriozitet, kako navode, jeste da je Albanac upravnik čak i srpskog groblja.

Albanizacija Bujanovca sprovodi se i preimenovanjem naziva ulica. Krajem prošle godine promenjene su table ulica koje su se zvale po caru Lazaru, carici Milici, vojvodama Mišiću, Stepi i Putniku, Dositeju… Ove ulice nazvane su imenima terorista, uglavnom boraca OVK. (Novosti)