Vesti Online

Srbijo,spremi se za katastrofu

UNHCR: Iz Sirije pobeglo više od četiri miliona ljudi

Broj Sirijaca koji su zbog građanskog rata pobegli u susedne zemlje premašio je četiri miliona, saopšteno je juče u izveštaju Kancelarije Visokog komesarijata UN za izbeglice (UNHCR) u Ženevi, prenele su agencije.

Više od 270.000 Sirijaca podnelo je zahtev za azilom u zemljama Evrope, a Sirijci sačinjavaju trećinu od 137.000 osoba koje su pokušale da pređu preko Sredozemnog mora u Evropu u prvoj polovini godine.

Prema podacima autora dokumenta, u susednim državama trenutno se nalazi 4.013.000 Sirijaca.
Pritom, za poslednjih deset meseci njihov broj u zemljama regiona uvećan je na milion.
Po prognozama UNHCR, do kraja godine biće ih 4,27 miliona.
„To je najveća kriza koja je izazvala talas izbeglica iz jedne zemlje za poslednjih skoro četvrt veka“, ukazali su u Kancelariji.
Još 7,6 miliona Sirijaca prinudno je napustilo svoje domove i oni su na teritoriji Sirije kao unutrašnje raseljena lica.
Više od 1,8 miliona ljudi, ili 45 odsto, Sirijaca izbeglo je u Tursku, gde je u junu stiglo 24.000 osoba.
Više od 1,17 miliona građana Sirije nalazi se u Libanu, oko 630.000 u Jordanu, 250.000 u Iraku, 132.000 u Egiptu, 24.000 u drugim zemljama severa Afrike.
UNHCR je izračunao da je 2015. godine za pružanje pomoći izbeglicama i zemljama koje ih prihvataju potrebno 5,5 milijardi dolara.
Značajan deo tih sredstava potreban je za sprečavanje nestabilnosti u zemljama prihvata.
Prema stanju na kraju juna, od donatora je dobijeno tek 24 odsto neophodne sume.
„To znači da će se izbeglice suočiti sa novim oštrim restrikcijama pomoći u hrani i moraće da se štedi pomoći za hranu i školovanje izbeglica“, navedeno je u izveštaju.
Prihodi oko 86 odsto Sirijaca, smeštenih izvan kampova za izbeglice u Jordanu, ne dosežu ni do granice siromaštva, koja iznosi 3,2 dolara dnevno.
U Libanu 55 odsto izbeglica smešteno je u prostor koji ne odgovara standardima u toj zemlji.
Prema rečima visokog komesara UN za izbeglice Antonija Gutjereša, izbeglice kojima je potrebna pomoć međunarodne zajednice „sve dublje tone u bedu“.
„Ne možemo da dozvolimo da oni i zajednice koje ih prihvataju, osete sve veću beznadežnost“, dodao je on.
„Izbeglice siromaše, sve više se šire pojave kao što su rad dece, prosjačenje i stupanje dece u brak“, navodi se u izveštaju UNHCR.
Male su šanse i za njihov povratak.
„Ne razmišljamo o povratku u Siriju. Ono o čemu razmišljamo iz dana u dan je kako da nam deca prežive“, rekao je otac troje dece Jasin al-Ali, koji je iz Sirije izbegao na sever Libana, prenosi AFP.
„Tokom godina, shvatili smo da su obećanja SAD i drugih bila samo prazna priča“, rekao je 22-godišnji Osama al-Raka, koji je zbog oružanog sukoba napustio univerzitet i sada „sanja o odlasku u Evropu“.
„Evropljani jedu i žive u kući. Mi, s druge strane, smo beskućnici i čitav svet nas tretira kao teret“, kazao je on.
Jedna žena iz kampa nije želela da govori za medije.
„Ne želim da govori za medije. Govorim za medije tri godine i ništa se nije promenilo“, kazala je ona.
Prema podacima Sirijske opservatorije za ljudska prava, u sukobima u Siriji od 2011. godine poginulo je više od 230.000 ljudi.