Vesti Online

Spiskali 100 miliona €, a voze nas ko stoku!

„Železnice Srbije“ oštetile su državni budžet za ukupno oko 100 miliona evra u periodu od 10 godina, utvrdio je Savet za borbu protiv korupcije!

Oni troškare,  a narod trpi

Oni troškare, a narod trpi | Foto: Mitar Mitrović

Savet je, naime, pratio finansiranja obnove šinskih vozila železnice u periodu od 2009. do 2014, shodno zaključcima Vlade, kao i period od 2005. do 2008, odnosno Projekat opravke i modifikacije 1.000 EAS vagona.

Stojčić: Podržavamo istragu

Generalni direktor srpskih železnica Miroslav Stojčić poručio je da „Železnice Srbije“ i aktuelno rukovodstvo podržavaju nadležne u utvrđivanju zakonitosti rada te kompanije, kao i aktivnosti Saveta za borbu protiv korupcije, te da je ta kompanija potpuno otvorena i spremna za saradnju sa svim državnim i istražnim organima.

– Činjenica da se vozni park „Železnice“ nije bitno menjao i pored ogromnih ulaganja, izaziva sumnju da je stvarnog remonta bilo i da je šteta za budžet Srbije veća od 65 miliona evra. Ni stanje remontera se, pored tolikih davanja od strane države, nije popravilo, već su kod svih raskinuti ugovori o privatizaciji, pa se sa devastiranom imovinom i ogromnim dugovima ponovo nalaze u većinskom vlasništvu države – navodi Savet.

Kako su pojasnili za „Alo!“, sporno je oko osam milijardi dinara uzetih u periodu od 2008. do 2014, kao i oko dve milijarde u periodu od 2005. do 2008.
– Samo „Želvoz“ iz Smedereva je za jedan posao dobio oko dve milijarde dinara, a remonta uopšte nije ni bilo, dok je novac otišao na privatne račune! Apsolutno nikakvog dokaza nije bilo da je nešto urađeno sa dobijenim novcem, a pritom, pored svega toga, ne plaćaju svoje zaposlene i državi duguju 2,4 milijarde dinara – navodi Savet.
Kako ističu u Savetu, najgore od svega je što je to telo još 2012. o svemu obavestilo policiju, a obratili su se i Tužilaštvu, ali niko nije ni prstom mrdnuo da se krađa novca preko „Železnica“ zaustavi.
– Mnogo ranije je moglo da se zaustavi ovakvo ponašanje u „Železnicama“, ali ni policija ni Tužilaštvo nisu hteli da reaguju – kažu u Savetu.
Ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potvrdila je da je pre četiri dana dobila izveštaj od Saveta za borbu protiv korupcije u vezi sa proneverom novca zbog remonta vagona i da je odmah uputila izveštaj Ministarstvu unutrašnjih poslova.
– To je u nadležnosti MUP-a. Ponudila sam svaku vrstu saradnje ministarstva, odnosno ako išta znamo, tu smo da odgovorimo. Očekujem da nadležne institucije rade svoj posao – rekla je Mihajlovićeva.
Član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Zoran Stojiljković ističe za „Alo!“ da su ovo sve bile netransparentne procedure i primer koruptivnog delovanja.
– Ključno je da li ima još nekih takvih tendera i poslova. Ovo višestruko pokazuje koliko nema transparentnosti u poslovima koje organizuju javna preduzeća – naglašava Stojiljković. (ALO)