Vesti Online

Spaseno više od 900 migranata

Vlasti na jugu Italije organizovale su danas akciju prihvata stotina migranata koji su pronađeni u napuštenom teretnom brodu na otvorenom moru

Lekari smeštaju migrante u šatore u luci Galipoli u južnoj Italiji.

Lekari smeštaju migrante u šatore u luci Galipoli u južnoj Italiji.

Vlasti na jugu Italije organizovale su danas akciju prihvata stotina migranata koji su pronađeni u napuštenom teretnom brodu na otvorenom moru.

Italijanske vlasti preuzele su kontrolu nad brodom u utorak uveče i potom ga prebacile u luku Galipoli. Italijanski Crveni krst povukao je ranije saopštenje da su četiri osobe pronađene mrtve na brodu Blu Skaj Em, koji je plovio pod zastavom Moldavije.

Veruje se da se na brodu nalazilo više od 900 migranata, većinom Sirijaca. Italijanska vojska preuzela je kontrolu nad teretnim brodom nakon što je otkriveno da je posada napustila Blu Skaj i uključila automatski pilot koji je usmeravao motor direktno ka obali.

Komandant italijanske obalske straže Filipo Marini izjavio je da se brod velikom brzinom kretao ka italijanskoj obali kada su pripadnici obalske straže iz helikoptera skočili na palubu kako bi ispravili kurs. Marini je dodao da je udarac broda u obalu mogao da ima kobne posledice. Teretnjak je prvi put uočen dan ranije u blizini grčkog ostrva Krf nakon što je sa njega upućen poziv za pomoć. (Glas Amerike)