Vesti Online

Smrt heroja i dalje u magli

PAD HELIKOPTERA Smrt heroja i dalje u magli

Izveštaj komisije koja se bavila odgovornošću za udes helikoptera u kojem je stradalo sedam osoba je gotov, ali je sadržaj nepoznat.

Ova komisija, inače, treba da odgovori na pitanja ima li u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije odgovornih za pad helikoptera zbog mogućih propusta u proceduri davanja saglasnosti za upotrebu letelice i naređenja za poletanje helikoptera Mi-17 Vojske Srbije sa aerodroma u Batajnici, odnosno određivanja mesta za njegovo sletanje.
Ti odgovori bi trebalo da rasvetle i kako je došlo do pogibije pilota majora Omera Mehića i kapetana Milovana Đukarića, mehaničara zastavnika Ivana Miladinovića i Nebojše Drajića, novopazarskog anesteziologa Dževada Ljajića, medicinskog tehničara Miroslava Veselinovića i pet dana stare bebe.

Izveštaj je juče po podne stigao na sto načelnika Generalštaba VS generala Ljubiše Dikovića, koji je i formirao komisiju. Diković bi dalje trebalo da ga prosledi zameniku višeg javnog tužioca u Beogradu, koji je tražio da mu se taj dokument dostavi.
U Višem tužilaštvu za „Blic“ kažu da će, kada dobiju izveštaj, sprovesti istražne radnje da bi utvrdili sve okolnosti nesreće.

Pitanja na koja čekamo odgovore
1 Zašto po bebu nije došao helikopter policije?
2 Da li je potpuno poštovana procedura?
3 Da li je bilo pritisaka da piloti polete uprkos lošem vremenu?
4 Zašto helikopter nije preusmeren na Kragujevac?
5 Da li je na posadu izvršen pritisak da sleti u Surčin?
6 Ko su članovi komisije koja je ispitivala odgovornost?

– Ukoliko postoje odgovorni, oni će biti procesuirani – kažu u tužilaštvu. Oni juče nisu mogli da odgovore na pitanje da li će izveštaj biti javno objavljen.
General Diković je, međutim, u subotu, 14. marta, na konferenciji za novinare rekao da će javnost o svemu biti obaveštavana.
– Sigurno je da će javnost biti obaveštena o svim saznanjima do kojih budemo dolazili u toku istražnog postupka, to jest u toku rada komisija – rekao je tada Diković, najavivši da je rok za rezultate komisije koju je formirao sreda, 18. mart.
Istovremeno radi i komisija koju je formirao komandant Ratnog vazduhoplovstva i Protivvazduhoplovne odbrane general Ranko Živak, a koja se bavi tehničkim pitanjima i samim uzrocima pada helikoptera. Njihov izveštaj treba da bude gotov do 30. marta, a u međuvremenu iz Vojske neće davati izjave.

 

Vučić: Nije kršena procedura
Neke detalje iz izveštaja otkrio je premijer Aleksandar Vučić gostujući u utorak uveče na RTS. On je tada saopštio da se zna da helikopter nije pao zbog nedostatka goriva i kršenja procedure. „Kvar se ne isključuje, imamo dve reakcije pilota s komandnim centrom, jednom kaže ‘Vidim pistu’, a drugi put ‘Ne vidim pistu, imamo problem, moram u uzletanje‘“, rekao je Vučić.
Prelević: Uzeti poštene veštake
– U skladu je sa zakonom da tužilac preuzme slučaj. Dok se ne utvrde sve činjenice, on vodi postupak protiv NN lica. Najbitnije je da se uzmu pošteni veštaci i da se ne vrši pritisak. Ono što je premijer izjavio malo je neobično. Kako može da preuzme krivicu ukoliko ona još nije utvrđena, a možda je i nema. To nije dobra klima – kaže advokat Božo Prelević, dodajući da slučaj treba voditi transparentno.
TužilaštvoSprovešćemo sve istražne radnje. Još se ne zna da li će izveštaj i u kojoj meri biti dostupan javnosti.

Pročitajte još: