Vesti Online

SMENJUJTE OVOG ČOVEKA Prima platu, ne radi ništa

Ostavka Dejana Đurđevića, predsednika RIK i rekordera po broju javnih funkcija, nije usvojena u Skupštini Srbije ni posle više od godinu dana.

Predsednik Republičke izborne komisije još je u avgustu 2014. podneo neopozivu ostavku, ali je i danas na istoj poziciji.
Skupština je nedavno razmatrala kadrovske promene u RIK, međutim na dnevnom redu opet nije bilo razrešenje Đurđevića.

Opozicija je zbog toga burno reagovala.
– Ovo je još jedna farsa SNS koja je pod pritiskom javnosti donela odluku o ukidanju duplih funkcija. Kao što vidite, ostali su na funkcijama, primaju plate i sve to je dokaz da je sve što vlast radi prevara – kaže za “Blic” Marko Đurišić, šef poslaničkog kluba SDS.
Aleksandra Jerkov iz DS smatra da je posredi “javašluk SNS”.
– To je još jedna brljotina naprednjaka i pokazatelj, ne samo da parlament ne funkcioniše već da nemaju kapacitete da vode državu – kaže Aleksandra Jerkov.
Dejan Đurđević drži rekord po broju fotelja koje zauzima. Ima šest javnih funkcija za koje prima i više od 450.000 dinara.
Đurđević nije odgovarao na pozive “Blica”, ali nam je njegov stranački kolega i šef poslaničkog kluba SNS Zoran Babić rekao da „RIK sasvim kvalitetno i korektno radi”.
– Mislim da je to najvažnije, personalna rešenja ko će biti unutar RIK-a su manje bitna – navodi Babić.
Na našu opasku da je Đurđević podneo neopozivu ostavku, Babić je odgovorio da je to “lični čin, ali da je za njega kao građanina najvažnije da RIK dobro funkcioniše”.

 

Sve Đurđevićeve funkcije

Dejan Đurđević, prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, zaposlen je na Pravnom fakultetu kao vanredni profesor i prima mesečno 193.000 dinara, a povremeno je i član ispitnog odbora i ispitne komisije pri Ministarstvu pravde, za šta po ispitnom roku dobija 55.000 i 70.000 dinara.
Kao direktor Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo prima 97.000 dinara mesečno, plata u RIK-u mu je 39.000 dinara, a kao član Nadzornog odbora JP „Službeni glasnik” nema primanja.
Neke funkcije pripale su mu po automatizmu, ali on ne prestaje da ih gomila. (Blic)