Vesti Online

SLOVENIJA „PRESEKLA“ Bez detaljnog spiska više ne prima izbeglice iz Hrvatske

Slovenija će ubuduće od Hrvatske tražiti popis izbeglica koje transportuje u susednu zemlju i podatke o njima, a ukoliko to ne dobije neće ih primati, izjavio je sinoć državni sekretar u slovenačkom Ministarstvu unutrašnjih poslova Boštjan Šefic.

Bez spiska Slovenija više neće primati izbeglice iz Hrvatske

Foto: Tanjug/APBez spiska Slovenija više neće primati izbeglice iz Hrvatske

On je rekao da je uvođenje kontrola na nekim unutrašnjim granicama Šengena privremene naravi, ali je upozorio da je Slovenija spremna da uvede dodatne mere kontrole na svojoj granici sa Hrvatskom ako se izbeglička kriza ne smiri, prenela je agencija Hina.

Zvanična Ljubljana je pre nekoliko dana zatražila sastanak sa hrvatskim vlastima na nivou visokih policijskih zvaničnika, kako bi objasnila svoje predloge o dodatnoj kontroli izbeglica koji prolaze balkanskom rutom u cilju njihove identifikacije, naveo je Šefic na konferenciji za novinare.

Jedan od glavnih zahteva je da hrvatska policija ubuduće prilikom najave svakog voza upućenog za Dobovu dostavi popis izbeglica sa njihovim ličnim podacima, a u slučaju da se takvi popisi ne dostave, Slovenija će odbijati da primi migrante, najavio je Šefic.

Pismo u kojem je predložila takav sastanak slovenačka ministarka unutarnjih poslova Vesna Đerkeš Žnidar poslala je hrvatskom tehničkom ministru unutrašnjih poslova Ranku Ostojiću, naveo je Šefic.

Slovenačka policija je početkom nedelje raspisala konkurs kojim traži više prevodilaca za arapski jezik, koje namerava da koristi u identifikaciji izbeglica i zemalja odakle dolaze, kako bi utvrdila da li dolaze iz Sirije ili nekih drugih zemalja u kojima ne postoji ratna opasnost.

U Sloveniju je od sredine oktobra 2015. ušlo nešto više od 392.000 izbeglica, od čega 12.884 u prvih pet dana 2016, na putu prema bogatijim zemljama zapadne Evrope. (Blic)