Vesti Online

Skandal u ruskoj ambasadi u Beogradu

Skandal u ruskoj ambasadi u Beogradu

Čepurin ugostio ratnog zločinca

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Režimski ruskokolonaški raportira: Klipovi u točkovima Aleksandra Vučića

Režimski ruskokolonaški raportira: Klipovi u točkovima Aleksandra Vučića

Photo: Dragan Stanković/Tanjug

Povodom nacionalnog praznika Dana branilaca otadžbine u ambasadi Rusije u Beogradu održan je brifing ruskokolonaša pod krinkom svečanog prijema na kojem je održana ceremonija odlikovanja nekoliko srpskih veterana Drugog svetskog rata, navodno prema ukazu samog ruskog diktatora Vladimira Putina. Ako pogledamo ko je sve bio prisutan te noći u ruskoj ambasadi, teško da bi neko poverovao da su se svi oni okupili da gledaju ceremoniju kićenja dementnih devedesetogodišnjaka. Da li je brifingovanje antievropskog ešalona u proevropskoj vladi premijera Aleksandra Vučića uspelo, videćemo već uskoro na terenu. Međutim, skandal sa ugošćavanjem ratnog zločinca Veselina Šljivančanina uspeo je već u najavi

U ruskoj ambasadi u Beogradu održan je još jedno brifingovanje srbijanskih ruskokolonaša. Pod krinkom svečanog prijema na kojem su deljena odlikovanja srpskim veteranima Drugog svetskog rata, navodno prema ukazu samog moskovskog diktatora, kanda ovaj nema preča posla nego da preporuča ordenja za tuce dedaka u dalekoj Srbiji dok mu se istovremeno država raspada pod sankcijama civlizovanog sveta. Treba biti vrlo naivan pa i glup, te poverovati da se te noći sav taj silan ruskokolonaški nobles i šljam okupio da aplaudira dementnim devedesetogodišnjacima pod svodovima ruske ambasade i štafetnom palicom iskusnog Čepurina.

Stoga je i ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin bio jasno kratak i banalan u govoru koji je predhodio odlikovanju starca.

“Ovaj praznik je simbol poštovanja prema vojnicima, kao i nepokolebljivosti ruske vojske. Hrabrost ruskih, kao i srpskih vojnika više puta je bila na probi tokom naše teške i slavne istorije”, rekao je ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin koji je potom dodelio odlikovanja. On je istakao kako je “ljubav srpskog naroda prema vojsci osetio 16. oktobra prošle godine tokom izuzetne vojne parade u čast oslobođenja Beograda”.

Vidimo ovde da Čepurin nije baš najbolje informisan. Kao prvo, da se ne lažemo, Srbi baš i ne vole vojsku u količinama koje priželjkuje ambasador Aleksandar. Drugo, ti Srbi koji kanda vole vojsku čedsto su neverni njojzi, varaju je, vrše preljubu, incest, sa paravojskom. Ovde je često reč čak i o poligamiji.

Očito se ruski diplomata zaneo u ratnoj retoricu i propagandi ponesen situacijom Ukrajine u kojoj država koju on zastupa vrši golema varvarstva i zulume.

Poseduje potrebne reference da ga primi Čepurin: Veselin Šljivančanin, ratni zločinac

Photo: Dragan Stanković/Tanjug

Pred Čepurina su prišli istaknuti srbijanski ruskokolonaši. Simptomatično je da su se ovaj put na raportu našli u najvećem broju antievropljani iz aktuelne vlasti, tj. oni koje stručna ali i laička javnost smatra kao opoziciju započetim reformama, evrointegracijama, ali i uopšte političkim nastojanjima proevropski orijentisanog predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića. Očito je da ovo nije bio sastanak za proruska kadrovska rešenja iz opozicije ili vanparlamentarnih opcija. To može da se tumači na razne načine. Međutim, samim tim što su Rusi okupili na jednom mestu toliki broj svojih ljudi iz srbijanske vlasti, donekle govori šta se uskoro može očekivati na terenu.

Prijemu su prisustvovali predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, ministri Bratislav Gašić, Velimir Ilić, Kori Udovički i Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba vojske Srbije Ljubiša Diković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marko Đurić… Pregršt velikih i malih „klipova u točkovima“ premijeru Vučiću i evropskoj budućnosti Srbije.

U ruskoj ambasadi te noći bili su i predstavnici verskih zajednica, nekoliko diplomata i javnih ličnosti. Prijemu je prisustvovao i ratni zločinac Veselin Šljivačanin. S tim u vezi, ne zna se šta je veći skandal – da li prisustvo čoveka osuđenog za najsvirepe zločine u ambasadi, ili to što su s njim u društvu bili pojedinci iz državnog vrha kojima pomenuti, očito, nije kao takav smetao.

Takođe, da li će držani organi odnosno predstavnici vlasti u Srbiji, koji nisu pod direktnom ili prikrivenom kontrolom Kremlja, javno reagovati i osuditi čitav skandal? Možda kao građani ove države previše očekujemo od njenog aktelnog vođstva kojima ovakvi incidenti itekako narušavaju ugled u demokratskom svetu ali i među demokratski opredeljnim građanima u zemlji.